Glas Javnosti

FAKULTETI DO OVOG DATUMA MORAJU DA DOSTAVE JEDAN VAŽAN SPISAK: Tiče se svih studenata

Društvo
Autor: Glas javnosti

Položen prijemni im važi samo u ovom roku, a ukoliko se ne upišu do 14. jula imaju pravo da konkurišu u septembarskom roku

Svi fakulteti imaju rok da do 15. jula u 10 sati dostave Univerzitetu u Beogradu podatke o broju upisanih studenata i koliko je ostalo slobodnih mesta posle prvog upisnog roka.

Ovo je rekao Dejan Filipović, prorektor za nastavu UB, posle sednice Senata, uz napomenu da Univerzitet još nema preliminarne podatke o broju slobodnih mesta, jer na nekim fakultetima i dalje traje upisi.

Pojašnjavajući to što je na nekim fakultetima organizovan naknadni julski upisni rok porektor je kazao da je to uobičajena aktivnost na onim visokoškolskim ustanovama na kojima je nakon prve prozivke ostalo praznih mesta.

– Svaki fakultet po rang-liste kandidata organizuje prozivku i tada dolazi do spuštanja crte jer jedan broj kandidata polaže prijemni na dva fakulteta pa se opredeljuje za jedan od njih. Nekoliko fakulteta je organizovalo dodatni upisni rok, u kojem se priznaju prijemni ispiti iz srodnih predmeta, položeni na drugim fakultetima UB. Položen prijemni im važi samo u ovom roku, a ukoliko se ne upišu do 14. jula imaju pravo da konkurišu u septembarskom roku. Tada će morati da se prijave na fakultetima na kojima bude slobodnih mesta, da polažu prijemni ispit i biće ponovo rangirani – kazao je Filipović.

Povodom informacija da je i ove godine bilo slabo interesovanje za neke smerove na kojima se školuju budući nastavnici, prorektor je podsetio da je Senat u martu usvojio „Platformu za unapređenje statusa nastavničkih studijskih programa na UB i očuvanje obrazovnog sistema u Srbiji“.

Taj dokument je potom proširen i u aprilu poslat Ministarstvu prosvete.

- Početkom maja se desila tragedija u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i pojavili su se drugi prioriteti. Usledila je ostavka ministra prosvete, potom su došli na red mala matura i upisi na fakultete i nije bilo mogućnosti da se Ministarstvo ozbiljnije posveti ovom pitanju. Nadam se da ćemo od septembra početi razgovore i formirati radnu grupu, kao što je Univerzitet predložio, kako bismo našli rešenje za nastavničke smerove i studente koji žele da ih upišu - kazao je Filipović.

Glas javnosti / E02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR