Glas Javnosti

Evropski zahtevi stižu u Srbiju: Firme sada izveštavaju o više od finansija

Društvo
Autor: Glas javnosti

Evropska unija je uvela nove zahteve za firme u Srbiji, obavezujući ih da od sada izveštavaju ne samo o finansijskim, već i o nefinansijskim podacima. Ova pravila ciljaju na unapređenje korporativne transparentnosti u oblastima društvene odgovornosti, zaštite životne sredine i korporativnog upravljanja. Poseban akcenat je stavljen na ESG (Environmental, Social, and Governance) standarde, koji obuhvataju transparentno upravljanje, rodnu ravnopravnost, politiku plata, reciklažu, kao i poreklo korišćenih sirovina i energije.


Za velike kompanije koje posluju na globalnom tržištu, već postoji očekivanje da se pridržavaju ovakvih standarda. Međutim, očekuje se da će ovaj trend imati širi uticaj, podstičući i manje firme da usvoje ESG strategije kako bi ostale konkurentne i privlačne za strane investitore.

U Srbiji su već započete obuke za primenu ovih standarda, a prvi izveštaji o emisijama za kompanije iz metalske industrije očekuju se već krajem januara. Ovo predstavlja veliki izazov, ne samo za lokalne kompanije, već i za one u EU, gdje slična regulativa takođe stupila na snagu.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR