Glas Javnosti

Evropska unija danas obnavlja spisak za slobodno putovanje, a ovo je spisak gde iz Srbije možemo putovati bez i sa ograničenjem

Društvo
Autor: Glas javnosti

Komšije su nam juče otvarili vrata bez ograničenja. U Bugarskoj je od juče ulaz za naše državljane slobodan.

Odlukom njihovog ministra zdravlja, možemo tamo bez PCR testa na koronu. Za one koji su iz naše zemlje u Bugarsku stigli u periodu od 20. avgusta do 31. avgusta ukida se karantin. Sa druge strane, Mađarska je od juče zabranila ulaz svim stranim državljanima.

Da bi smanjili broj zaraženih, njihova vlada je zatvorila granice za sve strance, izuzev Čeha, Poljaka i Slovaka koje pušta uz test. Izuzeci se odnose i na državne zvaničnike koji organizuju zvanične događaje, primaoce medicinskih usluga, strane studente sa potvrdom da redovno studiraju, vozače kamiona na putu svojim kućama, zvanice na porodičnim okupljanjima kao što su venčanja i učesnike u sportskim, kulturnim ili verskim manifestacijama. Ulazak u zemlju stranim državljanima može odobriti policija, uz obavezan medicinski pregled.

Građani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez testa na koronu, ali do 30 kilometara od granice, uz obavezu da napuste zemlju u roku od 24 sata. Od juče rade tri drumska prelaza sa Srbijom: Reske-Horgoš, Tompa-Kelebija i Hercegsanto-Bački breg.

 Sišli smo sa crvene na žutu listu

Naša zemlja je od pre tri dana sa crvene liste visokorizičnih zemalja sišla na žutu, na kojoj su države koje imaju više od 40 zaraženih na 100.000 stanovnika. Tako se i situacija gde se može putovati i letovati i pod kojim uslovima, a gde ne može uopšte, menja gotovo iz časa u čas.

Za odlazak u Crnu Goru i dalje je na snazi odluka da nam je ulaz moguć jedino u uz PCR test ili pozitivan serološki ELISA test koji pokazuje prisustvo antitela, ne stariji od 48 sati, ali se svaki dan očekuje ukidanje te odluke i bezuslovno otvaranje granice za srpske državljane. U "Er Srbiji" kažu da putnici mogu i avionom do Crne Gore, iz Beograda do Tivta i Podgorice.

Po rečima Aleksandra Seničića iz JUTA, slobodan ulaz za srpske državljane je još i u Tursku, Bosnu i Hercegovinu, i Albaniju.

- Zainteresovani da letuju u Egiptu, sada mogu jedino uz negativan test na koronu ili da ga rade po dolasku u Egipat, a tamo košta 30 dolara - kaže Seničić. - Onaj za koga se utvrdi da je pozitivan, odseda u hotelu u delu koji je karantinski.

Organizaciju testiranja pre puta u egipatska letovališta zasada preuzimaju turističke agencije. U Severnu Makedoniju, kao i na hrvatske plaže, može se jedino uz negativan PCR test.

U Grčku se, međutim, i dalje ne može nikako i ta odluka je produžena za još dve nedelje - do 15. septembra. Još od 5. jula Grčka je zatvorila sve drumske prelaze za naše državljane, a obustavljen je i avio-saobraćaj, uključujući i čarter letove.

EU danas revidira listu zemlja za slobodno putovanje u EU


Ambasadori zemalja ÄŤlanica Evropske unije danas će na sastanku u Briselu razmotriti privremene restrikcije uvedene na putovanja u EU i moguće ukidanje tih mera.

Pred ovaj sastanak, Tanjugu je u diplomatskim izvorima u Briselu reÄŤeno da se ne očekuje da će lista zemlja biti promenjena, odnosno da će  se na njoj ponovo naći Srbija.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je, iako poboljšana, epidemiološka situacija u Srbiji još ne ispunjava zacrtane kriterijeme Saveta EU kada je reč o broju inficiranih na 100.000 stanovnika, a koji bi trebalo da bude oko 16 odnosno ispod 25 obolelih.

Kao traženi kriterijum, prilikom otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljma, uzima se epidemiološka situacija u poslednjih 14 dana koja bi trebalo da bude ista ili bolja sa prosekom EU.

Srbija se 1. jula našla na listi treži zemlja za koje je data preporuka za slobodno putovanje preko granica EU, ali je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinuta već srednom jula.

Na listi zemalja van EU cijim drzavljanima je dozvoljeno putovanje su: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina koja je uslovljna principal reciprociteta.

 

 (Glas javnosti/Novosti)


 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR