Glas Javnosti

Evropska komisija će moći da proglasi vanredno stanje u slučaju zdravstvene krize

Društvo
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija će moći da proglasi vanredno stanje u oblasti javnog zdravlja na nivou Unije, što je jedna od mera za snažniji odgovor na zdravstvene krize u EU, što su u utorak podržali poslanici Evropskog parlamenta.

Poslanici su sa 542 glasa za, 43 protiv i 9 uzdržanih podržali dogovor sa Savetom o davanju većih ovlašćenja Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), kao i niz mera za što bolji odgovor na ozbiljne prekogranične pretnje po zdravlje sa 544 glasa za, 50 protiv i 10 uzdržanih.

Komisija će moći da proglasi vanredno stanje u oblasti javnog zdravlja na nivou EU i tako pokrene mehanizme za praćenje nestašice lekova ili aktivira podršku Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). ECDC će sarađivati sa Evropskom komisijom, nacionalnim i evropskim vlastima, međunarodnim organizacijama kako bi osigurao njihovu usklađenost.

„Evropska unija će moći da proglasi vanredno stanje i bez Svetske zdravstvene organizacije u slučaju pandemije, u slučaju zdravstvene krize, a to omogućava da se koriste svi novouspostavljeni mehanizmi – a jedan od važna je zajednička nabavka lekova i medicinske opreme“, rekao je Hini Tomislav Sokol , hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu.

Istovremeno, biće moguće ograničiti paralelne nabavke i pregovaračke aktivnosti za proizvode koji se zajednički nabavljaju na nivou EU. U hrvatskom je nacionalnom interesu da postoji jedinstven evropski pristup nabavi tako da sve zemlje istovremeno, pod jednakim uslovima, dobijaju medicinsku opremu i lekove, a posebno da je prvo dobiju oni kojima je najpotrebnija“, Sokol. naglašeno.

Zastupnica Evropskog parlamenta Biljana Borzan (S&D/SDP) rekla je u intervjuu Hini da je "u vanrednim situacijama neprihvatljivo da svaka država članica EU reaguje na svoj način".

Tako je bilo na početku pandemije korona virusa, ali se to menja sa ovim prvim paketom o Evropskoj zdravstvenoj uniji, ističe Borzan i dodaje da se nove mere odnose na vanredne zdravstvene situacije na nivou Unije. Rak, kardiovaskularne bolesti, gojaznost, alkoholizam u većoj ili manjoj meri pogađaju sve članice Evropske unije, a Borzan smatra da je reč o zdravstvenim problemima „za koje nema smisla da se borimo pojedinačno” i očekuje da više ovih problema biće rešeno u budućnosti na evropskom nivou.

Iako je oblast zdravstva u nadležnosti država članica, postoje zdravstveni problemi koji se ne mogu rešiti na nacionalnom i lokalnom nivou. „Upravo ova pandemija, kao i nejednakosti u kvalitetu zdravstvene zaštite, pokazuju da postoje problemi koje EU treba da reši zajedničkim delovanjem. Upravo je to u interesu manjih zemalja sa slabijim fiskalnim kapacitetima, manje resursa, a manje resursa. farmaceutske industrije na njihovoj teritoriji da EU zajednički rešava probleme“, rekao je Sokol, koji je nedavno imenovan za izvestioca EP za uredbu o Evropskom prostoru zdravstvenih podataka.

„Ideja je da se uspostavi jedinstven evropski sistem i da se zdravstveni podaci pacijenata mogu koristiti u različitim državama članicama. Na primer, ako ste na službenom putu u Nemačkoj i imali ste saobraćajnu nesreću, srčani udar, neki zdravstveni problem. , u vašem je interesu da lekari što lakše dođu do vaših zdravstvenih podataka kako bi mogli da vas leče“, objasnio je predstavnik - prenosi dnevnik.hr

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR