Glas Javnosti

EVO U KOM MESTU OBITAVA NOVA VRSTA: Banatski magarac – nova rasa u Srbiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Naučni projekat sproveden u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica" koji je istraživao magarce, utvrdio je da se osim balkanskog, na našim prostorima gaji i - banatski magarac. Očekuje se da do kraja godine bude registrovan kao nova rasa u Srbiji.

Naučnici su primetili da u Banatu žive magarci teški i do 150 kilograma. To ih je navelo da obave istraživanje, jer su balkanski magarci koji su do sada bili jedino registrovani i tri puta lakši. Jedan od malobrojnih zaljubljenika u ove životinje u Banatu je Zoltan Budai. Na salašu kod Zrenjanina gaji šest komada banatskih magaraca.

„Imao sam i više, ali kad imam mlade onda dođu i odnesu. Za igralište odnesu, tu gde ima dece oni se igraju sa njima. Jako su mirni, inteligentni. Oni jedu sve. Što kažu magarac na trnjinu može da raste. Ne treba im detelina, ne treba ništa. Jako su jednostavne životinje“, navodi Zoltan Budai, iz Mužlje.


Postupak registracije nove rase će se sprovoditi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede. Stručnjaci navode da je u takvim slučajevima važno što se u imenu nalazi i geografska odrednica.

„Banatski magarac je na naše područje došao sa Marijom Terezijom koja je dovela te životinje u Vojvodinu pre svega u Banat gde su ti magarci obrađivali vinograde i zemljoradnju. Ima velike klempavije uši, daje veću količinu mleka i u zadnjih par meseci se pokušava da se ta rasa identifikuje kao posebna rasa, banatski magarac“, ističe Igor Rabat, doktor veterinarske medicine.

U Specijalnom rezervatu Zasavica je najveće stado koje broji 300 magaraca, koji se koriste za proizvodnju mleka. Litar se prodaje za 5.000 dinara, dok 50 grama sira košta čak 6.000 dinara. Razlog za to je što magarci daju relativno malu količinu vrlo kvalitetnog mleka, prenosi N01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR