Glas Javnosti

EVO KOJI JE RAZLOG: Proizvođač čokolade Toblerone kažnjen sa 337,5 miliona evra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlasnik kompanija Toblerone, Milka i Oreo kažnjen je sa 337,5 miliona evra zbog nekonkurentne prakse u EU.

Američka prehrambena grupa Mondelez je jedna od najvećih svetskih konditorskih kompanija, a pored Tobleronea takođe poseduje Ritz i TUC keks, Cadbury i Cote D’Or čokoladu i brendove kafe JAG, Jacobs i Velours Noir.

Utvrđeno je da je bio umešan u 22 nepoštene trgovinske prakse saopštila je Evropska komisija u četvrtak.


To je značilo da su veletrgovci, kupci i trgovci bili sprečeni da kupuju čokoladice u drugoj državi članici gde bi mogle da budu i do 40 odsto jeftinije ili da prodaju na tržištu gde bi mogli da dobiju višu cenu za svoj proizvod.

„To je očigledno nezakonito“, rekla je komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager.

Ona je dodala da je kazna poslala „jasan signal“ da će komisija kazniti svaku kompaniju koja prekrši pravila jedinstvenog tržišta“.

„Ovaj slučaj se odnosi na cene namirnica, što je ključna briga Evropljana – a još drastičnija u vremenima veoma visoke inflacije, gde su mnogi u krizi“, dodala je.

Ona je rekla da je istraga EU, koja je počela 2019. godine, pokazala da je Mondelez „nezakonito ograničio trgovce na malo da nabavljaju ove proizvode iz zemalja članica u kojima su cene niže“ kako bi održale visoke cene.

„Ovo je naštetilo potrošačima koji su na kraju plaćali više za čokolade, keks i kafu“, rekla je ona.

Restriktivne prakse su prekršile pravila unutrašnjeg tržišta koja su omogućavala kupcima da kupuju iz druge države članice ako su proizvodi bili jeftiniji ili proizvođači ili veletrgovci da ih prodaju u državi članici u kojoj su dobili više cene za svoju robu.

Ova „paralelna trgovina“ bila je „u srcu“ koncepta jedinstvenog tržišta, rekla je Vestager novinarima. Dodala je da se razlike u ceni čokolade između zemalja članica kreću između 10 i 40 odsto, a „ponekad i više”.


Vestager je rekla da je komisija otkrila da je Mondelez sprečio 11 distributera „da obavljaju takvu prodaju nametanjem ugovornih ograničenja ili tražeći od njih da zatraže dozvolu za svaki pojedinačni slučaj”.

U jednom slučaju Mondelez je skinuo Cote D’Or čokoladice sa polica u Holandiji kako bi „sprečio trgovce da ih preprodaju u Belgiji“ gde su bile skuplje.

U drugom slučaju je sprečila veletrgovca da kupi njegovu čokoladu u Nemačkoj gde je bila jeftinija.

Vestager je rekao da su kršenja bila „veoma ozbiljna“, ali je komisija uzela u obzir činjenicu da je Mondelez sarađivao inspektorima. U svetlu ovog „efikasnog rešavanja“ slučaja, odlučilo je da smanji kaznu za 15 odsto.

Nepoštene poslovne prakse su prestale 2020. godine, saopštila je komisija.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR