Glas Javnosti

EVO KOJE JE OBJAŠNJENJE OVOG FENOMENA: Zašto u IT startapovima rade pretežno muškarci?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zašto u IT startapovima rade pretežno muškarci? Razlog za to nije ni obrazovanje žena ni nedostatak iskustva pokazala je studija Ekonomskog univerziteta u Beču. Nedostatak žena se zasniva prvenstveno na tome kako se starapovi posmatraju spolja, kao mesta koja zapošljavaju mlade, tehnički upućene, bele muškarce.

Studija je uspela da pokaže da je prekomerna zastupljenost muškaraca zasnovana na samoreferentnom procesu. Od osnivača startapova se očekuje da se prilagode ovom prototipu, dok oni istovremeno doživljavaju taj standard kao dat. Na taj način se javlja dilema između poštovanja standarda i očekivanja "različitosti" kako bi se startap izdvojio na tržištu u odnosu na druge kompanije.

Poslovne modele IT startapova karakterišu veće neizvesnosti nego kopmanije koje se bave drugim delatnostima. Investitori zato traže načine da na nivou poslovnog modela ublaže neizvesnosti. Oni će se odlučiti da finansiraju startapove koji ispunjavaju njihova očekivanja.Rezultati studije sugerišu da su žene u IT sektoru udaljene od normativnog standarda, pa samim time i ne dobijaju šansu da se dokažu bez obzira na njihovo obrazovanje i iskustvo. Bolji obrazovni programi ili podrška za žene neće rešiti ovaj problem. Autori studije predlažu identifikovanje tržišnih niša u kojima žene nisu manje zastupljene kao što je to slučaj sa informacionim i visokim tehnologijama sa uspostavljenim prototipom, piše portal Ekapija.

Prototipovi gube na značaju, ako nisu jasno definisani. Dakle rešenje može biti polako i efikasno infiltriranje u utvrđenu percepciju IT prototipa umesto konfrontacije sa njim. Promena "klasičnog" tehnološkog prototipa je dugoročan proces.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR