Glas Javnosti

EVO KAKO SE KREĆU I OSTALE VALUTE: Funta potonula rekordno nisko

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na valutnom tržištu vrednost dolara je prema grupi valuta dosegnula novi najviši nivo od maja 2002. godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je jutros 0,5% na 113,73 boda, a u jednom se trenutku probio i iznad 114 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,4%, na 143,95 jena.


Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula 0,4%, na 0,9655 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na samo 0,9528 dolara, novi najniži nivo u 20 godina.

Još je više dolar ojačao prema britanskoj funti koja je pod snažnim pritiskom od kraja prošle sedmice, kada je pala 3,6% prema dolaru jer je ekonomski plan nove vlade izazva strah o prenapregnutosti britanskih javnih finansija, piše SEEbiz.eu.

Tada je nova vlada najavila smanjenje poreza i podsticaje za investicije kako bi podržala privredu, što će finansirati najvećim zaduženjem od 1972. godine. Međutim, kritičari kažu da će te ekonomske mere koristiti bogatima, a da će javni dug snažno porasti u vreme rasta kamatnih stopa.


Naime, prošle sedmice britanska centralna banka povećala je kamate za 0,50 procenata, već sedmu sedmicu zaredom, i poručila da je ekonomija verovatno već u recesiji.

Zbog toga je jutros funta u jednom trenutku pala gotovo 5%, na rekordno niskih 1,0327 dolara. Ipak, kasnije je ublažila gubitke, pa je trenutno u minusu 2,9%, na 1,0540 dolara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR