Glas Javnosti

EVO KAKO GORI FABRIKA RECIKLAŽE U POŽAREVCU (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U četvrtak, oko podneva, u krugu nekadašnje Fabrike šećera u Požarevcu izbio je veliki požar, kada se zapalila plastika koja pripada kineskoj firmi „Ekoluks“.

Ova firma bavi se reciklažom plastike, ali vatra nije zahvatila pogone, već je izbila izvan njih. Pošto su pripadnici obezbeđenja odmah nazvali vatrogasce, stiglo je nekoliko vozila i vatra je ugašena, ali se nad gradom još dugo nadvijao gusti, crni dim, što je veoma uznemirilo građane.

 U požaru niko nije povređen, samo su se neki od zaposlenih nagutali dima, pa su vozilom Hitne pomoći prebačeni u Opštu bolnicu, radi ukazivanja pomoći.

 Uzrok požara tek treba da se utvrdi, kao i izazvana materijalna šteta. Pretpostavlja se da je došlo do samozapaljenja plastike, jer su u četvrtak, a i dan ranije, u Požarevcu vladale visoke temperature.

Inače kineski investitor je zakupio oko 11 hiljada kvadratnih metara hale u nekadašnjoj „Šećerani“ i baviće se reciklažom plastične ambalaže.

Reč je o privrednom društvu za reciklažu plastičnih masa i proizvodnju „Ecolux recycling see“ d.o.o. u Požarevcu osnovano je 7. avgusta 2018. godine. Vlasnici su kineska kompanija„Hangzhou Yufeng Trading“ (50,99 odsto udela), Wang Yulin (48,96 odsto) kao fizičko lice, ujedno i direktor firme, i Vladan Stevančević iz Mladenovca (0,05 odsto), koji je i prokurist (punomoćnik).

Upitan da li će proizvodnja biti u skladu sa ekološkim standardima naše zemlje kaže:

-Od samog početka procesa, odnosno od sakupljanja sirovine do kompletne procedure proizvodnje, tj. recikliranja, pranja i granulisanja, ponovo dolazi do iskorišćenja, dakle nema bacanja. Plastika može više puta da se reciklira i koristi. I najvažnije, nema opasnosti po zdravlje i okolinu-

(Izvor: Novosti/Facebook)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR