Glas Javnosti

EVO KADA POČINJE ISPLATA 10.000 DINARA: Detaljan vodič šta sve treba da uradite za pomoć države

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sistem će predvideti i način prijave za samohrane očeve

Svako dete u Srbiji koje nije još proslavilo 16. rođendan dobiće od države 10.000 dinara. Ova mera je podrška svim majkama, a one će od 20. avgusta moći da prijave za novac svu svoju decu rođenu od 2007. godine do 15. septembra ove godine, koji je određen kao poslednji dan za prijavljivanje.

Isplate su planirane od 25. septembra do 1. oktobra ove godine, a za ovu meru podrške biće potrebno oko 11,9 milijardi dinara, odnosno oko 100 miliona evra za ukupno oko 1.190.000 dece.

– Prijava će se odvijati na portalu Uprave za trezor, što je najbolje rešenje kao što smo mogli da vidimo u prethodnim prijavama građana za različite pomoći države – kažu u Ministarstvu finansija.

Sistem će predvideti i način prijave za samohrane očeve, dok će primaocima novčane socijalne pomoći, pomoć biti automatski isplaćena. Biće doneto i odgovarajuće zakonsko rešenje, u kojem će biti definisani svi detalji i uskoro će se naći u parlamentu.

Mame će preko portala Uprave za trezor uneti neophodne podatke, a to su:

– broj lične karte mejke
– JMBG majke
– JMBG deteta
– tekući račun i ime banke

Da podsetimo, prošle godine mladi u Srbiji su takođe dobijali pomoć od države, ali su tada to pravo ostvarili stariji, odnosno svi između 16 i 29 godina. Novac je podeljen tri puta:

februar 2022. – 100 evra

jun 2022. – 100 evra

decembar 2022. – 5.000 dinara

Po okončanju roka za prijavu za pomoć od 10.000 dinara za mlađe od 16 godina, ona će biti zavedena, a njen status će moći da se proveri na portalu Uprave za trezor. Osim toga da imaju najviše 16 godina, deca moraju da budu državljani Srbije i da imaju prebivalište na njenoj teritoriji.

Glas javnosti / O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR