Glas Javnosti

Evo dokle se stiglo sa Šapićevim planom da svi beogradski đaci dobiju BESPLATNE udžbenike

Društvo
Autor: Glas javnosti

U školama još ne znaju detalje o tome kada i kako će podeliti besplatne udžbenike koje svim osnovcima i srednjoškolcima obezbeđuje Grad. Škole su izabrale izdavače, sredstva u budžetu su opredeljena. Gradske vlasti spremaju se za raspisivanje tendera, nakon čega bi sve trebalo da bude jasnije i izdavačima i školama.
Ostaće više novca za sveske, bojice, školske torbe, kažu roditelji koji još ne mogu da veruju da neće morati da kupuju knjige za svoje osnovce i srednjoškolce.

Dodaju i da su udžbenici na današnje prosečne plate veliki udar na budžet i da bi uz sveske i drugi pribor, bar udžbenici trebalo da budu besplatni, kao i da bi besplatne udžbenike trebalo omogućiti za celu Srbiju.

U škole su stigli dopisi iz Grada o besplatnim udžbenicima i većina je već izabrala izdavače za sledeću godinu.

„Procedura je takva da se na predlog svih stručnih veća škole nastavničko veće donosi odluku o izboru izabranih udžbenika. Ono što smo mi u obavezi, to je da o izboru obavestimo nadležno ministarstvo i gradski sekretarijat na osnovu kojeg bi oni vršili distribuciju svih udžbenika za narednu školsku godinu“, rekla je Mirjana Sloboda, direktorka OŠ „Skadarlija“.

I iz OŠ „Pavle Savić“ navode da su blagovremeno dobili dopis o besplatnim udžbenicima od gradskih vlasti.


„Sekretarijat je obavestio sve škole da su u pitanju svi kompleti udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola“, naveo je Milan Кrstić, direktor OŠ „Pavle Savić“.

Još se ne zna na koji način će se knjige deliti

Кada će škole Gradu dostavljati broj učenika i kompleta, na koji način će se knjige deliti, kako će stizati u škole – još se ne zna.

„Na sajtu škole biće objavljeno i poslato Ministarstvu prosvete koji su to udžbenici u našoj školi odabrani za narednu školsku godinu 2023-24. godinu. Mi ćemo u datom trenutku gradu proslediti, pošto smo velika škola, 2.025 učenika i dati tačno specifikaciju koliko je učenika prvog, drugog i tako do osmog“, istakao je Кrstić.

I Mirjana Sloboda ističe da je važno da se u određenom roku unese brojno stanje učenika.

„Da unesemo po svim predmetima udžbeničke komplete koje smo odabrali, kako bi se to blagovremeno, pretpostavljam, nabavilo, a sve ostalo više nije do nas, znači škola ne kontaktira izdavače, mi nemamo u tom smislu nikakvih obaveza“, navela je Sloboda.

U Beogradu osnovne i srednje škole pohađa skoro 230.000 učenika, a sredstva u budžetu Grada za besplatne udžbenike već su opredeljena.

Glas javnosti/RTS

BONUS VIDEO


Sindikat je naveo da su po podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, prosečni troškovi rada po satu u toj zemlji oko 39,50 EUR, a da u državama EU iznose u proseku oko 30,50 EUR.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR