Glas Javnosti

EU predlaže da minimalna starosna granica za vožnju bude 17 godina

Društvo
Autor: Glas javnosti

Evropska unija predložila je novi zakon koji se odnosi na saobraćaj, a kojim se uvodi digitalna vozačka dozvola na nivou cele Unije, ali i smanjenje starosne granice za dobijnje vozačke dozvole na 17 godina.

Novim zakonom osobe stare 17 godina, koje dobiju vozačku dozvolu, moći će da voze samo u pratnji punoletne osobe koja takođe ima vozačku dozvolu.

Kako se navodi, glavni cilj novog zakona je suzbijanje saobraćajnih prekršaja širom Evrope i uvođenje digitalne vozačke dozvole koja bi važila u celom bloku.

Zakonom se takođe predlaže da se svi novi vozači podvrgnu dvogodišnjem probnom roku, uz pristup nulte tolerancije na vožnju u alkoholisanom stanju.

Evropska komisija saopštila je da je više od 20.000 ljudi poginulo prošle godine u saobraćajnim incidentima na putevima Evropske unije.

Nova pravila će organima za sprovođenje zakona omogućiti pristup nacionalnim registrima vozačkih dozvola, za koje je Komisija rekla da će pomoći u identifikaciji prekršilaca i osigurati da plate svoje kazne.

Više od 40 odsto prekršaja u prekograničnom saobraćaju ostaje nekažnjeno, rekla je komesarka EU za saobraćaj Adina Valean na konferenciji za novinare u Briselu.

– Predlog se bavi unapređenjem prekogranične saradnje. Oni koji voze opasno ne smeju da se izvuku – dodala je ona.

Prema novim pravilima, ako neko lice bude diskvalifikovano za vožnju u jednoj zemlji, biće diskvalifikovano za vožnju širom EU.

Novu digitalnu vozačku dozvolu priznale bi sve zemlje članice i bila bi “prva u svetu”, navodi se u saopštenju Evropske komisije i dodaje da će zemlje članice i dalje imati pravo da izdaju dozvole svojim građanima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR