Glas Javnosti

ЕУ наставила подршку реформи предшколског образовања

Društvo
Autor: Danas.rs/ foto: pixabay

Пројекат подршке Европске уније реформи предшколског васпитања и образовања у Србији настављен је данас уручивањем играчки, намештаја и ИТ опреме вртићу „Бубамара“ у Земун Пољу, а донацију су предали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је пројекат покренут како би деци и васпитачима пружили неопходне алате за њихов рад.

„Зато смо овим пројектом обухватили више од 50 општина, биће укључено око 40.000 а ЕУ је кроз овај програм обезбедила играчке, намештај и ИТ опрему“, казао је Фабрици.

Како је наведено у саопштењу, Шарчевић је објаснио да су играчке, намештај и ИТ опрема за 56 предшколских установа у 55 градова у Србији део помоћи ЕУ у складу са новим програмима предшколског васпитања и образовања.

Према његовим речима, циљ нових основа програма који се назива „Године узлета“ је развој и добробит детета кроз интегрисани приступ учењу, повезивање игре и других активности, као и изградња смислених односа са вршњацима и одраслима у простору који је инспиративан.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да је овакав пројекат конкретно улагање у бригу о људима са циљем да у раном развоју децу припремимо за нова знања и вештине, као и нове начине учења који ће их сачекати у основној школи са реформом образовања.

Поред опреме, коју су добиле предшколске установе из најсиромашнијих општина у Србији, реализује се и нови ЕУ пројекат „Подршка реформи система предшколског васпитања и образовања у Србији“ у оквиру које ће око 1.500 васпитача и стручних сарадника из ових општина бити обучено да развија професионалне компетенције за квалитетно инклузивно предшколско васпитање и образовање.

Од 2003. године, ЕУ је донирала за реформу сектора образовања више од 100 милиона евра – за унапређење предшколског васпитања и образовања, реформу средњег стручног образовања и образовања одраслих, реновирање и опремање школа и факултета, подршку инклузивном образовању, наведено је у саопштењу.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR