Glas Javnosti
posta

EPS nije NEPOBEDIV: Novosađanka tražila PRAVDU NA SUDU, i dobila spor, EVO I KAKO!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građani koji se nađu u sporu sa EPS-om, često su obeshrabreni da pravdu, iako ona ide njima na ruku, potraže na sudu. Velika i moćna institucija kao što je EPS, često se čini nepremostivim bedemom za građane.

Ipak, Viši sud u Novom Sadu presudio je u korist Novosađanke koja je tužila Elektroprivredu Srbije zbog naplate “troška garantovanog snabdevača”, piše portal 021.rs.

 Osnovni sud odbacio je tužbu Novosađanke protiv EPS-a, ali ova istrajna žena nije odustala od borbe. Uložena je žalba i o svemu je odlučivao Viši sud u Novom Sadu, koji je presudu preinačio u korist Novosađanke. Presuda je postala pravnosnažna i izvršna u aprilu ove godine.

U presudi Višeg suda se konstatuje da računi za utrošenu električnu energiju ne sadrže jasne i precizne informacije koju uslugu potrošač plaća kroz “trošak garantovanog snabdevača”.

- Troškovi koji nastaju u isporuci električne energije moraju biti jasno opredeljeni, transparentni, i u vezi sa obavezom naknade istih i njihovom strukturom ne sme da postoji nedoumica kod potrošača. Okolnost da je tužiocu bilo poznato da račun za utrošenu električnu energiju uključuje stavku ‘trošak garantovanog snabdevača’, kao i da je Metodologijom za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje utvrđeno da su troškovi garantovanog snabdevača predviđeni za sve kategorije kupaca u jednakom iznosu i da se tarifa garantovanog snabdevača izražava po mestu isporuke, nije od značaja, s obzirom da ni u računu, niti u Metodologiji nije jasno navedeno na šta se odnose troškovi garantovanog snabdevača, odnosno koja usluga je obuhvaćena navedenim troškovima - navodi se u presudi.

Agencija za energetiku na svom sajtu imala je opis “troška javnog snabdevača”, u kojem se navodi da se njime naplaćuju troškovi koji nastaju u poslovanju s kupcima, kao što je zaključivanje ugovora, izrada obračuna, štampanje i slanje računa, info centra što je razlog zbog kog se plaća i u mesecima kada nema potrošnje.

- Iz navedene objave Agencije za energetiku proizilazi da ‘troškovi javnog snabdevača’ obuhvataju troškove izdavanja računa, što je protivno odredbi člana 12 Zakona o zaštiti potrošača - ukazuje Viši sud, obrazlažući da je zabranjeno naplaćivanje izdavanja i  slanja računa potrošaču.

Sud je ukazao i na to da je protivno zakonu naplaćivanje troškova info centra, jer je, u ovom slučaju EPS, dužan da obezbedi korisnicima besplatnu telefonsku liniju za obaveštavanje i odgovore na pitanja.

U međuvremenu, Agencija je promenila opis, pa umesto “troška javnog snabdevača” postoji “trošak garantovanog snabdevača” kroz čiji opis nije najjasnije šta to građani tačno plaćaju. Upravo ova promena iz “javnog” u “garantovano” za Viši sud u Novom Sadu nije relevantna.

- U svakom slučaju, čak i kada se ne bi cenilo izjašnjenje Agencije dato na internet sajtu, ostaje zaključak da je predmetni ‘trošak garantovanog snabdevača’ naplaćen protivpravno - navodi se u presudi, piše 021.rs.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR