Glas Javnosti

Epidemiolog Zoran Radovanović: Vlast i struka hitno da reaguju zbog bolesnih u toj Zadruzi (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

-To nije trebalo ni da funkcioniše u vreme kada su skupovi bili zabranjeni. Sada bi naravno morala da interveniše zdravstvena služba, jedino što je to privilegovani korisnik "Pink", i onda tu ne važe zakoni.

-To nije trebalo ni da funkcioniše u vreme kada su skupovi bili zabranjeni. Sada bi naravno morala da interveniše zdravstvena služba, jedino što je to privilegovani korisnik "Pink", i onda tu ne važe zakoni. Najbolje da pitate Krizni štab zašto se prave ludi. Mi možemo samo da konstatujemo da to nije normalno što se tamo radi i što se toloriše. Morala bi vlast da interveniše- kaže epidemiolog Zoran Radovanović, komentarišući trenutno stanje u rijalitiju "Zadruga", gde se u poslednja dva dana pojavilo više slučajeva simptoma visoke temperature kod učesnika rijalitija.

Kako je portal Nova.rs pisao, tokom proteklog perioda televizija “Pink” nedavno je postala žarište koronavirusa, kada je ustanovljeno da je voditeljka rijalitija “Zadruga”, Dušica Jakovljević pozitivna na COVID-19, zbog čega je bila primljena i na Infektivnu kliniku. S obzirom na to da je Jakovljević bila u kontaktu sa kolegama, voditeljima koji su potom i ulazili na imanje u Šimanovcima, gde su bili u direktnom kontaktu sa učesnicima, ne bi bilo nemoguće da je koronavirus ušao i u “Zadrugu”.

Ovom u prilog ide i činjenica da je proteklih dana nekoliko učesnika rijalitija “Zadruga” pod visokom temperaturom, na šta produkcija ne reaguje. Štaviše, televizija “Pink” izbegava i emitovanje bolesnih, dok se kadrovi preusmeravaju na neka druga dešavanja na imanju. Takođe, na zvaničnom jutjub kanalu “Zadruge” ne postoje snimci na kojima se može videti da je takmičarima narušeno zdravlje, a što su gledaoci imali prilike da vide u programu uživo protekla dva dana. Portal Nova.rs pokušao je da dobije odgovore na ova pitanja i od PR službe televizije “Pink”, ali su oni svaki put vešto izbegavali odgovore. Jedino što smo dobili je “prebacivanje loptice” sa jednih na druge, ali i kontrapitanje “Zašto bismo testirali “zadrugare”?

Ovim povodom kontaktirali smo epidemiloga Zorana Radovanovića koji je ocenio da je trenutna situacija sa rijalitijem ozbiljna, i da bi zdravstvena služba, ali i vlast trebalo da intervenišu i odvedu učeniske ovog rijalitija na adekvatno lečenje, ukoliko se ustanovi da su pozitivni na koronu.

-To nije trebalo ni da funkcioniše u vreme kada su skupovi bili zabranjeni. Sada bi naravno, morala da interveniše zdravstvena služba, jedino što je to privilegovani korisnik “Pink”, i onda tu ne važe zakoni. Najbolje je da pitate Krizni štab zašto se prave ludi. Mi možemo samo da konstatujemo da to što se tamo radi nije normalno, kao i što se toleriše. Morala bi vlast hitno da interveniše- kaže Radovanović, a na pitanje da li sada može da se očekuje da virus bukne, i da se svi kolektivno zaraze, s obzirom na to da su u zatvorenom prostoru, on odgovora:To zavisi od toga da li su ih izolovali od ostalih, da li su to uopšte uradili, kakve mere tamo preduzimaju. Da li se vodi računa da ne budu jedno uz drugo, da ne kijaju i kašlju jedno drugom u lice. Znam da je ranije bilo i scena eksplicitnog sadržaja. Normalno bi bilo da se vidi šta je. Ništa ne možemo da znamo dok se ne urade testovi. Tu bi morala da se uradi prvo dijagnostika i da se vidi o čemu se radi, pogotovo ako imamo u vidu da su oni u stalnom kontaktu i svi zajedno tamo. Sigurno je da rizik postoji, ali mora da reaguje zdravstvena služba -zaključuje doktor Radovanović.

Sudeći po snimcima koji međutim i dalje postoje na nekim nezvaničnim kanalima na jutjubu, mere koje pominje dr Radovanović, nisu preduzete. Osim što često menjaju krevete, ili u jednom krevetu spava više njih, podsetimo i to da učesnici rijalitija dele i jedan toalet, a o nehigijeni su i sami takmičari govorili javno više puta, čak i po izlasku sa imanja u Šimanovcima.

Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa članovima Kriznog štaba, međutim niko od njih nije odgovarao na pozive naše redakcije.

Ono što je poznato je da je dr Kon na godišnjem odmoru, dook se ostali članovi ne oglašavaju ovim povodom.

(Izvor: Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR