Glas Javnosti

EPIDEMIOLOG OTKRIO KARTE Ovu zabranu tražimo na Kriznom štabu!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Analiziranje svih dosadašnjih mera, veće angažovanje na promovisanju vakcinacije, ali i traženje skraćenja randog vremena, kako bi bilo što manje kontakata i manje zaražavanje.

Ovo je pred sednicu Kriznog štaba otkrio epidemiolog Branislav Tiodorović. Ovaj član Kriznog štaba rekao je za RTS da smo poslednja dva dana u zaravnjenju epidemijske krive na vrlo visokom nivou, svesni smo da vakcinacija mora da krene mnogo ozbiljnije, ali moramo kombinovati mere.

- Mere postoje i nisu ukinute, sve su prisutne, ali treba oštro kontrolisti njihovo sprovođenje. Ne možemo sve završiti samo imunizacijom – izričit je Tiodorović.

Prvom dozom u Srbiji je u ovom trenutku vakcinisano oko 53,7 odsto punoletnih, a oko 620.000 građana je primilo treću dozu.

Tiodorović ukazuje da su Portugalija, Španija, Danska, Švedska i Norveška - prešle 85 odsto vakcinisanih.

Tiodorović pita da li je Krizni štab taj koji odlučuje o svemu, postoji i odluka lokalne zajednice – postoji odogvornost lokalne samouprave.

- Danas ćemo opet analizirati sve mere, ozbiljno ćemo raspravljati. Moguće da se oko nekih mera nećemo složiti. Moramo imati mnogo više angažovanja u promovisanju vakcinacije, to nam ne ide dobro, kao da su antivakseri dobili više prostora u medijima - primetio je Tiodorović.

On je ukazaoa da su se svi izjasnili u svetu da treba ići na kraći period posle druge doze vakcine, ovo je poziv ljudima da se odmah javljaju jer oni koji su kasnili u trećoj dozi imali su posledice.

- Moramo da budemo realni, svesni da ekonomija ne sme da stane, nije ekonomija to samo turizam, ugostiteljstvo, ovo je prelomni trenutak - kaže epidmiolog i podvlači da su kovid propusnice su zakasnile jer sada je teško to sprovesti do kraja zašta je potrebna pauza od 10 ili 15 dana da bi se se pripremilo.

Po njemu imamo dva scenarija: vakcinacija i oštra primena mera, i drugi koji je nepovoljan - prinudni proces gde se svi zaražavaju, obolevaju najosetljiviji.

- Sigurno će vakcinisani biti manje izloženi najtežim oblicima obolenja - kaže on.

Tiodorović je za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i postavlja pitanje da li oni mogu da rade sa pacijentima i da budu uzrok prenošenja bolesti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR