Glas Javnosti

EPIDEMIOLOG ANA GLIGIĆ: Nećemo se lako rešiti korone!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poznati virusolog dr Ana Gligić smatra da nije realno očekivati da se brzo rešimo virusa korona koji je u Srbiji dosad odneo više od 700 života, dok je obolelo oko 32.000 ljudi.


- Nećemo ga se tako lako rešiti. Postoje samo dve opcije: ili će doći do njegovog prokužavanja u narodu ili će uslediti vakcinacija, kako bismo ga sveli na najmanju moguću meru - izjavila je ona. 

Govoreći o mogućoj skoroj pojavi drugog talasa kovida 19, doktorka Gligić je kazala da ga neće biti. 

- Biće samo pikova. Ovakvi virusi se epidemijski javljaju na svakih četiri do sedam godina. Najpre mora da se ugasi epidemija kovida-19 u cirkulaciji, pa tek onda može da se pojavi drugi talas posle nekoliko godina. Korona neće večito ostati u ovoj formi kao što je sada slučaj, otići će. A onda će se opet pojaviti. Da li će tada imati epidemijski ili pandemijski karakter to ne znamo.

Govoreći o nastanku virusa korona, doktorka Gligić, koja je svojevremeno bila šef laboratorije u Institutu "Torlak", je rekla da se ne može sa sigurnošću reći odakle je on potekao, 

- Pitanje je da li je sve ovo poteklo iz Kine. Postoje teorije da je nastao u laboratoriji iz koje je namerno "pušten" ili je "pobegao". Ne slažem se sa tim, iako takva mogućnost postoji. Jedino verujem dokazima. Verovatno bi naučnik koji bi tako nešto dokazao dobio Nobelovu nagradu - istakla je ona. 

Doktorka Gligić je ponovila svoju tezu da se korona prenosi i vazduhom, jer su registrovani oboleli koji ni sa kim nisu komunicirali, nisu izlazili iz kuće, niti im je neko dolazio. 

Komentarišući navode o mogućnosti prenosa infekcije putem zamrznute hrane, ona je rekla da to nije isključeno, "jer niko nije opovrgao takve podatke"

(GLas Javnosti/Alo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR