Glas Javnosti

EPIDEMIJA POLAKO PROLAZI? Afrička kuga odjavljena na području 10 opština

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su se, na osnovu sprovedenog nadzora i dijagnostičkih ispitivanja na afričku kugu svinja, stekli uslovi da ta bolest tokom ove nedelje bude odjavljena na području 10 opština u 28 žarišta.

Na sastanku Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS), kojim je predsedavala ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, navedeni su novi podaci o AKS.

Prema tim podacima, do sada je ukupno na 1.860 gazdinstava na teritoriji 45 opština, u 14 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski i Grad Beograd) potvrđeno 2.236 slučajeva AKS kod domaćih svinja, od čega je uginulo 2.181 grlo.


U zaraženim gazdinstvima usmrćeno je 30.045 svinja, uz neškodlivo uklanjanje i dezinfekciju gazdinstva, objavilo je Ministarstvo na svom sajtu.

Na osnovu sprovedenog nadzora i dijagnostičkih ispitivanja na ffričku kugu svinja, u skladu sa zakonskim propisima, stekli su se sulovi da se bolest tokom ove nedelje odjavi na području 10 opština u 28 žarišta.

Prema poslednjem izveštaju na današnjoj sednici Štaba, potvrđeno je prisustvo AKS na jednoj velikoj farmi, ali su zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih službi na terenu preduzete su sve mere.

Od ukupno 20.000 svinja na farmi, u svim objektima i prostorijama u kojima je utvrđen virus hitno je eutanazirano 796 grla, a uginule su 302 svinje.

Biosigurnosne mere na farmi su na visokom nivou, a unutrašnja organizacija poslova i radne snage je odvojena za svaki objekat pojedinačno čime se smanjuje mogućnost prenošenja virusa unutar farme, navelo je Ministarstvo

Na sednici je usvojeno više zaključaka, među kojima da se u narednom periodu uključi i inspekcija zaštite životne sredine koja bi dodatno kontrolisala ispuste iz velikih klanica, priobalje reka i deponije.

Na predlog Vesne Milićević iz Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije, ta institucija dostaviće konkretne podatke o slučajevima zloupotrebe i kršenja propisa veterinarskih službi.



Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR