Glas Javnosti

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA ODGOVORILA NA PISANJE 'KOHE': 'U toku je sve aktivnije negiranje i čišćenje kulturnog identiteta srpskog naroda i naše Crkve!'

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Povodom jučerašnjeg teksta prištinskog lista Koha, oglasila se Eparhija raško-prizrenska.

Iz Eparhije su saopštili da je ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".

U eparhiji navode da autor teksta, profesor istorije Bedri Muhadri, u maniru otvorene propagande, bez ijednog argumenta koji potvrđuju nezavisni međunarodni istorijski izvori, tvrdi da su svetinje SPC na ovim prostorima arberijske (albanske) i da su navodno ništa drugo do njihove uzurpirane rimokatoličke crkve.

-Poruka je jasna. SPC treba da se iseli sa Kosova i Metohije sa svojim monaštvom i narodom i ''oslobodi'' svoje vekovne svetinje koje treba da postanu albanski spomenici. Pored etničkog čišćenja 200.000 Srba i nealbanaca od 1999. godine naovamo, sada je u toku i sve aktivnije negiranje i čišćenje kulturnog identiteta srpskog naroda i naše Crkve i to na očigled međunarodne zajednice, a sa ciljem potpunog brisanja svakog traga srpskog postojanja koji se ovde vidi na svakom koraku kroz vekove- saopštila je eparhija.

Dodaju da sramni tekstovi, kao što je Kohin, nimalo ne doprinose izgradnji demokratskog društva jednakih građana i prava svih i još jasnije ukazuju na potrebu dodatne dugoročne zaštite svetinja SPC, bez obzira na tok i ishod političkog dijaloga.

Ova pseudo-istorijska tvrdnja Muhadrija, podsećaju u eparhiji, nije novijeg porekla, već je kontinuirano plasira, naročito u poslednjih nekoliko decenija, više kosovskih albanskih autora koji svetinje SPC vide kao najveću smetnju ostvarenju ideje etnički čistog albanskog Kosova.

-Iako ni ovaj, kao ni jedan drugi istoričar sa Kosova ne može da objasni činjenicu zašto su onda albanski ekstremisti tako nemilosrdno uništavali crkve i manastire koje prisvajaju, lomili krstove, iskopavali hrišćanske grobove, skrnavili raspeća i ikone, ako su već toliko ponosni na hrišćansku tradiciju- piše u saopštenju eparhije.

Nepoštovanje sopstvenih kosovskih zakona i sudskih odluka zato je nedavno bila i jedna od tema sastanka na najvišem nivou između Beograda i Prištine sa predsednikom SAD, gde su se svi potpisnici obavezali da će poštovati verske slobode i prava SPC, navode iz Eparhije raško prizrenske.

Ističe se da Eparhija i cela SPC ostaju na čvrstom stavu da se naše svetinje na Kosovu i Metohiji moraju ne samo fizički zaštititi od nasilja i mogućih terorističkih napada, već posebno i od sve agresivnijih institucionalnih pritisaka i bezakonja od kosovskih institucija i naročito od govora mržnje koji se širi preko pojedinih kosovskih medija.

-Naša Eparhija je sve vreme bila aktivno okrenuta izgradnji mira i dijaloga i zato se i ovom prilikom obraćamo posebno mladim kosovskim Albancima da se budućnost mora graditi na toleranciji, upoznavanju i poštovanju drugog- navela je u saopštenju Eparhija raško-prizrenska.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR