Glas Javnosti

EKSKURZIJU POMERILI 6 DANA RANIJE: Za 3 dana moraju platiti 30.000 dinara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Oglasili se iz beogradske škole, evo šta kažu ko je kriv

Roditelji malih maturanta u OŠ "Braća Ribnikar" bili su više nego zbunjeni kada im je u utorak uveče, 16. aprila, na roditeljskom sastanku saopšteno da će deca ići na ekskurziju u ponedeljak 22. aprila! Destinacija je Tara, tri dana i dve noći, a cena 29.300 dinara. Do srede u dva sata posle podne morali su da potvrde da li be njihovo dete ići ili ne, a prva rata se mora plati sledeće nedelje, druga u maju.
- Da li se neko u školi zapitao kako će pojedini roditelji skupiti novac da plate putovanje, da spreme dete. Potrebno je i lekarsko uverene da su deca zdrava, treba zakazati kod lekara, gužve su velike. Da ne bi dete bilo izuzetak, jer se radi o maturskoj ekskurziji, roditelji će se snaći. Ali, ovo je zaista bezobrazluk. O ceni da i ne govorim. Sramota! Zašto nisu išli na početku školske godine na ekskurziju? Na Taru gde idu, sledeće nedelje temperatura biti u minusu - kaže jedna majka.

Direktorka škole: Slušali smo sve zahteve roditelja

Branislava Mandić, direktorka OŠ "Braća Jerković" potvrdila je da su roditelji imali rok od nekoliko radnih dana da prihvate ponudi za matursku ekskurziju, ali je tvrdi da su na tako kratak rok direktno uticali - roditelji.

- U komisiji koja odlučuje o javnim nabavkama, od ukupno 13 članova, osmoro je iz Saveta roditelja. Mi smo kao škola upozoravali da će to skraćivati rokove za plaćanje, da će zbog toga biti manji broj, ali roditelji nisu odustajali od svojih namera - ističe ona.

Kako kaže, o tome kakve će posledice zahtevi koje je komisija imala imati na vreme je i detaljno upućen Savet roditelja.


Zahtevi Saveta roditelja podigli cenu ekskurzije

- Kao školska uprava takođe smo pohvalili sve kriterijume koje je Savet roditelja tražio da se nađu dokumentaciji za tender. To su bili socijalno poželjni uslovi, roditelji su tražili veliki broj gratis putovanja. Da, na primer, dete koje se obrazuje po bilo kom IOP-u ide gratis. Pored traženja velikog broja gratis putovanja, traženo da na ekskurziju ide i roditelj pratilac kako bi kontrolisao realizaciju programa ekskurzije - kaže Mandić za "Blic".

Prema njenim rečima, jedno od objašnjenje za tkao kratke rokove pred ekskurziju je i to što su roditelji imali razne zahteve.
- Na svakoj anketi koju su roditelji dobili bila je ponuđena opcija da ili ne. Meni je iskreno žao što je ovakva situacija, ali drugačije nije nije moglo. Kada smo delili ankete rekla sam da mi je kao direktoru škole sramota da dajem takvu anketu, ali je komisija donela odluku da se nastavi sa sprovođenom postupka ankete dece 15. aprila, a već 16. aprila roditelji su mogli da pošalju odgovor - govorio ona.

Saglasna je sa tim da je rok koji su roditelji dobili kratak, ali da su tako "roditelji odlučili".

- Mi naravno kao škola ne zameramo roditeljima na tom vidu angažmana. Jedino što nam je krivo je jer smo ispoštovali sve njihove želje, a opet postoji nezadovoljstvo - zaključila je direktorka ove osnovne škole u Železniku.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR