Glas Javnosti

EKSKLUZIVNO ZA GLAS JAVNOSTI! Kako je SINIŠA MALI 'OTKAČIO' FRILENSERE: 'Slobodno se SELITE IZ ZEMLJE, ali PLATIĆETE NAM'! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Goruća tema poslednjih mesec dana su frilenseri, odnosno radnici preko interneta, i pokušaj države da ih oporezuje. Poslednji pokušaj pregovora okončan je bezuspešno u petak, a sastanku su prisustvovali predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, dok su sa strane Udruženje radnika na internetu bili prisutni Miran Pogačar i Katarina Pavlović.

Oni su bili gosti Glasa javnosti gde su govorili o tome kako je sastanak protekao, kako im niko na sastanku ne persira, kako im je minister finansija Siniša Mali poručio da ako im se predlog Vlade ne dopada mogu slobodno da se sele iz zemlje, ali će ih oni krivično goniti I moraće da plate porez. Kako ističu, predsednica Vlade Ana Brnabić poručila im je da mogu da pred Skupštinom štrajkuju glađu do mile volje, odluka Vlade ostaje takva kakva jeste.

Država je frilenserima ponudila reprogram, uz otpis kamate i plaćanje duga na rate tokom deset godina. Svi postupci oko naplate poreza bili bi obustavljeni do kraja aprila, do kada bi bio izmenjen Zakon o porezu na dohodak građana.

U predlogu se nudi da se frilenserima priznaju normirani troškovi u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda. To bi značilo da se od zarađenih 100 evra, oduzima 43 evra, dok ostatak od 57 evra čini poresku osnovicu, na koju se plaća porez na prihode i doprinosi za PIO i zdravstvo.

Nakon propalog sastanka sa predstavnicima Vlade, Frilenseri su imali dogovoren sastanak sa Zaštitnikom građana koji još čeka da Poreska uprava Srbije dostavi tražene informacije - kada je sprovodila kontrolu prethodnih godina, koliko je kontrola sprovela od oktobra 2020. do sada i kako je obaveštavala ljude o njihovim obavezama, odnosno sve kampanje koje je imala.

Ipak, iako je sastanak sa Zaštitnikom građana bio, kako ističu, najprijatniji sastanak od svih do sada, Frilenseri su svesni da je preporuke Zaštitnika građana nisu obavezujuće, ali da u 90 odsto slučajeva institucije prihvataju tu preporuku. Očekuje se da će Poreska uprava svoje odgovore Zaštitniku dostaviti ove nedelje.

-Očekujemo da ćemo i mi imati odgovore tokom febuara meseca. Protesta će verovatno biti, ali sada koristimo vreme da se više povezujemo sa članovima našeg udruženja svuda po Srbiji, da vidimo šta ćemo i kako dalje – kažu Frilenseri.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR