Glas Javnosti
posta

EKSKLUZIVNO PROF. DR GORAN RADUNOVIĆ O SVOJOJ SMENI Institutu za reumatologiju sam ostavio pun budžet od 250.000 evra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Profesor dr Goran Radunović, koji je odlukom Vlade Republike Srbije, donetoj na vanrednoj sednici 30. oktobra, smenjen sa rukovodećeg mesta v. d. direktora Instituta za reumatologiju u Beogradu u razgovoru za Glas javnosti tvrdi da nije ništa profesionalno pogrešio.

On kaže da je grupa kolega istupila iz postojećeg reprezentativnog sindikata, a potom organizovala sindikat sa istim imenom i istim pečatom, sprovela štrajk sa jedinim zahtevom za njegovu smenu i proteste ispred zgrade Vlade Republike Srbije. U petak 3. novembra stiglo je rešenje Višeg suda u Beogradu o privremenoj meri za zabranu rada navedenog sindikata do konačne odluke suda.

Prof. dr Radunović nam otkriva da bi samo nekoliko dana posle odluke o razrešenju, tačnije u novembru, bilo 30 godina od njegovog dolaska na Institut za reumatologiju u Beogradu. On navodi da ne oseća nikakvo kajanje za svoje planove o organizaciji reumatološke zdravstvene zaštite, već da u duši ima samo osećaj moralne teskobe. Nada se, kako kaže, da to nikome nije bila namera, već da je slučajna greška. Ta moralna teskoba stoji zbog toga što je svedok dugogodišnje pogrešne selekcije stručnjaka u njegovoj oblasti i što vidi da o tome ne odlučuju pravi predvodnici struke sa duboko moralnim motivacijama, već eksplicitni interesi grupe doktora i povezane farmaceutske industrije, kao i nekoliko nevladinih organizacija sa profitnim željama, i najmanje dve agencije za kongresni turizam.

- Trebalo je da slavimo 60 godina Instituta za reumatologiju 2025. godine. Ja sam na Institutu za reumatologiju 30 godina i najstariji sam lekar po stažu. Pre nego što sam postao v. d. direktora bio sam 17 godina pomoćnik direktora za medicinske poslove i upravljao sam medicinskim sektorom, a uporedo i načelnik odeljenja, radeći tri puta nedeljno u ambulantno-konsultativnoj službi. Prethodni direktor je puno putovao tako da sam preuzeo sigurno oko 30 posto njegovih obaveza. Direktor je bio svesrdno i na moje veliko zadovoljstvo angažovan u evropskim asocijacijama, ali ovde je puno toga bilo na mojim leđima. Bio sam i šef bolničkog odeljenja 4A, koje je tada imalo najveći broj bolesnika godišnje i najbolje rezultate. Ostala odeljenja su radila sa minimumom snage. Konkretno, ova dva iz kojih su potekli štrajkači, njihova popunjenost postelja je u prethodne dve godine bila oko 65 odsto, što je nedovoljno izvršenje, iako je na svim odeljenjima postojao pun broj lekara. Pored mojih brojnih apela i kolegijuma na kojima sam im objašnjavao da ova bolnica zavisi od pacijenta i od toga koliko je korisna zajednici, kao i da takav minimum rada može da dovede do njene redukcije i iseljenja sa ove lokacije, njima to nikako nije dolazilo do svesti, jer su gledali samo sopstveni interes - kaže dr Radunović i dodaje da je pokušao da uspostavi iole normalne i nerestriktivne uslove za stručna usavršavanja. 


Foto:printscreen/youtube

Mnogi lekari su, kako navodi, bezrazložno zastali u svom usavršavanju da dostignu zvanje specijaliste reumatologije, ali su davali prednost putovanjima na atraktivne destinacije, a veliki broj štrajkača je bez plaćene kotizacije prisustvovao kongresnim sadržajima.

Doktor objašnjava da je nastojao da u prvom planu za usavršavanja ne budu doktori koji se iskazuju u prepisivanju nekog leka, niti medicinske sestre koje u tome sarađuju, nego oni koji pišu kvalitetne stručne radove i koji zadovoljavaju domaće, pa čak i međunarodne standarde za prikazivanje tih radova i time doprinose promociji institucije.

- Mi smo ovde dobili niz novih aparata zahvaljujući našim projektnim idejama i punoj podršci Ministarstva zdravlja od 2021. do kraja 2022. godine. To su specijalizovana magnetna rezonanca, skener najnovije generacije i rendgen. Od RFZO smo dobili na korišćenje savremeni ultrazvučni aparat. Naša zemlja je kupila jako puno aparata, ali u ovom momentu kod nas nema dovoljno stručnjaka koji mogu da rade na svim tim aparatima. To je nešto o čemu ljudi ne razmišljaju, jer misle da aparati čine sve! Mnogo je teže imati prave stručnjake nego aparate. Novcem možete kupiti aparate, a dobar stručnjak vas ipak košta desetinu puta više nego taj aparat, kad pogledate šta sve treba u njega da uložite. Ta svest ovde neće uskoro zaživeti. Svi misle „sada ću ovde ubaciti magnetnu razonanciju i to će da poveća kvalitet zdravstvene zaštite“, ali to nije sasvim tačno niti je lako moguće. Mora postojati neko ko je sposoban da time upravlja, a takvih je sada malo - navodi iskusni lekar prof. Radunović i dodaje da kodeks ponašanja zdravstvenih radnika, koji su potpisali svi zaposleni pre najmanje desetak godina, predviđa da se ne izlazi u javnost pre obaveštenja rukovodstva, osim ako se ne radi o zloupotrebama, kriminalnim radnjama ili o stvarnom ugrožavanju nečije bezbednosti.

- Histerični napadi ili napadi panike, koji su nažalost rašireni i kod naših koleginica i kolega, ne mogu se, naravno, svrstati u pomenutu kategoriju. Ne može neko da se pojavi u medijima, a da ne dobije dozvolu rukovodstva u ime institucije, da nekažnjeno iznosi neistine, toga sigurno nigde nema. Međutim, ovde su zaposleni to radili i govorili protiv ove ustanove kao da je ona otišla u smeće, kao da ne ide u dobrom pravcu - ističe dr Radunović i dodaje da su prošli brojne vanredne provere, na osnovu poziva nezadovoljnika.

- Prigovori su bili upućeni radnoj, zdravstvenoj i sanitarnoj inspekciji, tražena je zaštita podataka o ličnosti, ali je posle brojnih kontrola sve prošlo besprekorno. Bilo nam je ovde 15 inspekcija, ali nije bilo nekih značajnih nalaza. Bilo je par sitnica koje smo otklonili, kao što su ukidanje biometrijske identifikacije zaposlenih kada dolaze i odlaze sa posla i provere da li ima štetnosti u prostoriji za rastvaranje citostatika i to je bilo sve na nivou onoga što je očekivano. Institut je išao u daleko boljem pravcu nego što je to bilo ranije. Oporavili smo se i pored svih onih udara koje smo primili za vreme pandemije. Nakon borbe protiv pandemije ustanovu sam preuzeo sa svega desetak hiljada evra, a ostavio sam pun budžet sa više od 250.000 evra sopstvenih sredstava. Tokom pandemije smo radili uspešno, tesno sarađivali sa ambulantnim službama KBC Bežanijska kosa i Klinike za infektivne i tropske bolesti. Pacijente koji su zahtevali intezivnu disajnu potporu premeštali smo uglavnom u Specijalnu kovid bolnicu Batajnica, KBC Bežanijska kosa, KBC „Dragiša Mišović“ ili KBC „Zemun“. U to vreme sam skoro tri meseca bio pripravan svaku noć radi premeštanja teških pacijenata ili prijema novih, a kroz naša odeljenja prošlo je skoro 1.000 obolelih, delom zahvaljujući vizitama svih odeljenja koje sam kao rukovodilac sprovodio. Nakon toga uspeli smo da dobijemo tri savremena aparata za fizikalnu terapiju i skupi polarizacioni mikroskop, kao poklon farmaceutskih kompanija. Na osnovu ličnih kontakata uspeo sam da dobijem pomoć za renoviranje parkinga u dvorištu Instituta. Tada smo potpuno rešili kišnu kanalizaciju, jer su ranije na parkingu stalno bile poplave koje su povremeno ugrožavale podrum i prizemlje instituta. Popravili smo veliki deo infrastrukture, nabavili dosta informatičke opreme i krenuli da promenimo bolnički informacioni sistem iz 2008. godine kako bismo uspostavili punu mogućnost razmene informacija sa ostalim klinikama, pošto imamo sve podatke o našim pacijentima širom Srbije.

Na kraju razgovora, dr Radunović kaže da će sve navedeno imati epilog na sudu, jer je izostalo preventivno delovanje zajednice. On ističe da je pristao na razgovor da bi se sprečili ovakvi napadi na bilo koga ko radi svoj posao sa najboljim namerama i pokušava da unapredi kulturu naše zajednice.

 - Sadašnji sam šef katedre za specijalističku nastavu iz reumatologije na našem Medicinskom fakultetu i mogu vam reći da imamo visok kvalitet naučnog rada. Na primer, moj lični impakt faktor (IF) trenutno je najmanje tri puta veći od prvog sledećeg nastavnika iz našeg Instituta (prim. aut. mera uticaja nekog naslova u naučnom časopisu naziva se faktor odjeka). Pitam se da li imam pravo na nekakvu zaštitu javnosti i zaštitu suda? Moja ustanova ima kodekse ponašanja koji su u ovom slučaju svi prekršeni, ali ja to ne mogu da rešim, jer su mi mesecima oduzeti svi mehanizmi. Mnoge moje odluke su dovođene u pitanje tužbama i pozivanjem inspekcijskog nadzora, iako su imale za cilj poboljšanje efektivnosti zdravstvene zaštite. Upravni i nadzorni odbor su i dan - danas sastavljeni od unutrašnjih članova koji su više od deset godina u penziji, što je jedna potpuno nelegalna situacija, uprkos mojim apelima nadležnima u ministarstvu. Posle medijske hajke i 15 inspekcija ne mogu da shvatim šta sada neko, u stvari, od mene očekuje? Da li da ostanem ovde da radim ili da napustim zemlju i da, kao neko ko je bio priznati stručnjak u reumatologiji, odem u neku od zemalja u okruženju ili u inostranstvo? Da li to iko želi od mene i šta bi im rekli moji pacijenti? - kaže prof. dr Radunović na kraju razgovora ogorčen na trenutno stanje u lekarskoj struci svoje ustanove.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Pitanje u 26.11.2023 16:05:58 h
     0 
Ako je Sindikat koji je tražio smenu v.d. direktora nelegalan, kako je onda smena legalna 7577
od Nemanja D u 16.11.2023 19:51:25 h
     0 
Vrati moju sliku
od Zvoncica u 10.11.2023 11:01:21 h
     0 
Radun ekipa u panici
od Filer u 07.11.2023 22:08:18 h
     0 
Nudimo besplatno ulepsavanje,peglanje bora,lecenje dusevnog bola.
od Plavusa lepa u 07.11.2023 22:10:50 h
     0 
Eto ti kada drugu si hteo,vidi gde te dovela.A bio bi kralj
od Fedjolino u 07.11.2023 22:29:15 h
     0 
Mene je sramota njegove sramote
od Uaaaa Mutivoda u 07.11.2023 23:41:56 h
     0 
A sad da se uklone sva tapacirana vrata, ona u kabinetu i ona na V spratu
od Fiskalni racun u 07.11.2023 18:57:02 h
     0 
Cuvaj pare,nemoj da trosis na placene tekstove.trebace ti sada
od Janja u 07.11.2023 18:57:56 h
     0 
Ja sam nasao top ribu a ti si ostala sa bivsim direktorom.Sudbina.
od Zoki sindikat u 07.11.2023 21:54:20 h
     0 
Kako cu sada kada ode moj direktor najveca ljubav.Da li ce me usvojiti i novi direktor
od Pacijent u 07.11.2023 13:59:27 h
     0 
Koliko sam dugo pacijent I zivim u Beogradu,vrlo dobro znamo da je Dr Radunvic dobar lekar,covek I gospodin.Kratkog je veka ta pohlepa,nerad I mrznja Tesko je zakopati I sakriti istinu.On je pravi dzin medju reumatolozima,a pacijenti ga cene I vole.
od Pacijent Sasa J u 07.11.2023 21:14:30 h
     0 
Suza suzu stize
od Stevica pacijent u 06.11.2023 18:53:54 h
     0 
Placemo i ja i Kamila.Nismo otplatili bundu,nemamo za poslednju ratu.
od Frizerka u 06.11.2023 19:43:47 h
     0 
A šta sam sad ja kriva, ko će da mi plati onolika friziranja
od Ambasador u 06.11.2023 19:47:37 h
     0 
Nagradimo odmah hrabre i uporne dr koji su pomogli da se ovaj skot skloni
od Zlot u 07.11.2023 18:42:41 h
     0 
Nagradice se oni sami, cujes koliko para je ostavio
od Mica u 06.11.2023 20:33:54 h
     0 
Mogu da kažem da je štrajk idealno rešenje za neradnike, pošto su ostvarili svoje da počnu da rade. Da dokažete da vas je direktor toliko ugrožavao da niste mogli ni da radite, mislim u državnoj službi, privatno radite inače, tu vas niko ne ometa
od Duda prava u 06.11.2023 20:54:10 h
     0 
Mnogo nam je bilo lepo kada se setim kako smo uzivali dok smo maltretirali sve zaposlene.vredelo je opet bih isto
od Velicko u 06.11.2023 21:06:24 h
     0 
Direktor je bio bas super slao me na kongrese.Nedostajace mi.Jel treba nekome kolonoskopija
od Desa u 06.11.2023 16:56:59 h
     0 
Kao korisniku instituta jasno mi je da je ovo namestaljka i da je zrtva marketinga kako god da okrenes i od vlasti i od domacih placenika. Hajde da nepotizam nove uprave sada pratimo od pocetka. Nazalost, kuka i motika ce se zadovoljiti ovim mrvicama da se pljuje, da vidimo velike igrace axaxaxa
od Veliki igrač u 06.11.2023 19:41:04 h
     0 
Tu smo, i tebe ćemo...
od Zlostavljana koala u 06.11.2023 12:42:13 h
     0 
Predlazemo da ides sto dalje.Povedi i Kamilu i ove tvoje pioncice
od Zoki sindikalac u 06.11.2023 12:43:29 h
     0 
Sta cu ja sada da radim Vodite me u Sangaj
od Jasmin Dudic u 06.11.2023 12:46:41 h
     0 
Nema vise sendvica za botove Slabo se javljaju direktorovi sendvicari.Ustajao parizer
od Pacijent u 06.11.2023 12:47:28 h
     0 
Koliko vidim kao pacijent,oni Koji su bili za njegovu smenu dobri su pljuvaci I nista vise.
od Dudica u 06.11.2023 12:48:11 h
     0 
Direktore vodite i mene
od Amerika moja sudbina u 06.11.2023 13:12:41 h
     0 
Ko placa putovanje u SanDijego Jel ima i vasa zena medjunarodno priznati rad
od Stanislav u 06.11.2023 13:18:36 h
     0 
Laže sve što je napisao, bar ja pratim redovno
od Una u 06.11.2023 11:40:01 h
     0 
Zašto ste promenili fotografiju Baš je reprezentativan na toj slici,tu slika govori više od svih njegovih reči
od Strumf u 06.11.2023 10:34:22 h
     0 
Covece idi vise,kako ti nije jasno da te niko osim tvoje zene ovde ne zeli.Toliko si zla naneo ovde da ces biti upamcen kao najgori direktor u istoriji Instituta.Ne brukaj se vise i odlazi.
od Zoki u 06.11.2023 10:35:39 h
     0 
Sefe a sta ja da radim Sada cu da glancam cipele novog direktora,ti mi vise ne trebas.
od Zmaj u 06.11.2023 10:36:39 h
     0 
A to sto bljujes vatru Koji je sud nadlezan za to
od Lepotica u 06.11.2023 10:38:48 h
     0 
Kako ce Kamila da prezivi ovu tvoju smenu
od Moralista u 06.11.2023 11:00:28 h
     0 
Jesi imao moralnu teskobu kada si pretio sestri batinama
od Stod u 06.11.2023 11:02:03 h
     0 
Ti si jedna velika sramota profesije.Maltretirao si sve urusio si ustanovu Ti i tvoja zena