Glas Javnosti

EKOLOŠKI ZLOČIN! Grad Bor podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih u ZIĐINU! Vazduh je takav da se stanovništu ne preporučuje NAPUŠTANJE STANOVA!?

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Dozlogrdilo im! Zbog višednevnog prekomernog zagađenja sumpor-dioksidom i drugim štetnim materijama po zdravlje stanovništva, Gradska uprava Bora podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji Ziđin!

 

Prema dobijenim informacijama, iz Opštinskog javnog tužilaštva, potpisao ju je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, a ona se odnosi na odgovorna lica borske topionice bakra koja posluje u sastavu Ziđin.

Za subotu 19. septembra najavljen je veliki protest u Boru od strane nekih organizacija koje su na ovaj skup pozvali sugrađane putem društvenih mreža, i nakon spremnosti gradske vlasti da se suoči sa zagađivačem.

Merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) već tri dana beleže prekomerno zagađenje sumpor-dioskidom (SO2) u borskom gradskom parku, a zagađenja se ponavljaju gotovo svakodnevno skoro dve godine od kada je država Srbija prodala RTB Bor strateškom partneru Ziđin-u i postala suvlasnik manjinskih 37 % kapitala.

Zakonom dozvoljene vrednosti SO2 iznose 350 mikrograma po metru kubnom (μg/m³), a juče su u više navrata tokom dana izmerene prosečne vrednosti i do 1.969 mikrograma, odnosno precizirano je da je vazduh “jako zagađen” i da se ne preporučuje stanovništvu napuštanje stanova.

Ekološki zločin nad stanovništvom!

Prema javnim podacima, vazduh je na istoj lokaciji “jako zagađen” i PM10 česticama.

Merne stanice u Boru beleže prosečno zagađenje na svakih sat vremena, ali su trenutni pikovi zagađenja, procenjuje se, mnogo veći. U ponedeljak oko 13 sati, u centru grada i kod Tehničkog fakulteta u Boru, kod prolaznika je oštar gas izazvao otežano disanje i suzenje očiju.

Najgore je bilo u avgustu ove godine, kada su automatske merne stanice u gradskom parku izmerile prekomerno zagađenje čak 18 dana, a najveći pik zabeležen je 4. avgusta, kada je u vazduhu nad gradskim parkom SO2 bio prisutan više od 3.800 μg/m³, što je 11 puta više od dozvoljenog.

Antić opet ministar?!

Zagađenje u Boru poslednje dve godine često prelazi dozvoljene granice, ali i pored najave gradske vlasti da će zagađivač krivično odgovarati, i najavljenih protesta, očigledno je da Ziđin ima zaštitu institucija koje treba da reaguju. Republički ekološki inspektori i Ministarstvo ekologije se ne oglašavaju povodom ovog, kako ocenjuju i vlast i opozicija, “ekološkog zločina nad stanovništvom”.

Predstavnici Ziđin najavili su tokom predizborne kampanje ove godine, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i ministra rudarstva i enegretike Aleksandra Antića, da će od juna sprečiti izbacivanje štetnih gasova u vazduh. Nakon izbora, ispuštanje štetnih materija u Boru se nastavilo.

List Danas prenosi da će Aleksandar Antić koji je potpisao sporazum sa Ziđinom, verovatno ostati na toj poziciji i u novoj Republičkoj Vladi.

(Glas Javnosti/istmedia. rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR