Glas Javnosti

„GLAS JAVNOSTI“ NA SKUPU PODRŠKE KAMPOVANJU ispred PREDSEDNIŠTVA SRBIJE (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danas u 14 sati počeo je skup podrške meštanima ugroženih sela koji četvrti dan, u znak protesta, kampuju ispred Predsedništva Srbije, zahtevajući da se zabrane istraživanja i eksploatacija litijuma i bora u našoj zemlji.

Skup su prethodno najavili Savo Manojlović i Tim „Kreni – Promeni“. 

Prethodnih dana meštane koji kampuju u šatorima u Pionirskom parku u centru Beograda posetili su i pružili im podršku brojni građani.

 

Oni su, kao dobri domaćini, doneli hranu, piće i druge potrepštine kamperima iz doline Jadra i ostalih delova Srbije gde se vrše geološka istraživanja i planiraju rudnici. Podršku su pružili i glumci i druge javne ličnosti, koje su takođe posetile ljude koji kampuju.



– Ove ljude ne možemo da ostavimo na cedilu – poručeno je iz Tima „Kreni – Promeni“, uz podsećanje da je ostalo svega nekoliko dana do raspuštanja Narodne skupštine kada se može staviti na glasanje predlog o zabrani iskopavanja litijuma i bora. 

Uz poziv građanima da dođu najavljeno je da će naredni koraci u cilju ostvarenja zahteva biti saopšteni na današnjem okupljanju. 

Okupljeni pozdravili Cecu Bojković, oglasila se i Bojana Novaković

Okupljeni građani aplauzom su pozdravili glumicu Svetlanu Cecu Bojković koja je došla da podrži meštane ugroženih krajeva Srbije.



Šatori koji su ovde postavljeni pokazuju kako će izgledati Srbija ukoliko se dozvole rudnici protiv kojih se borimo, izjavila je za Glas glumica Bojana Novaković. Verujem da ćemo pobediti, istakla je Novaković.

Savo Manojlović je zahvalio svima koji su ovih dana pokazali izuzetno gostoprimstvo meštanima koji kampuju. Zahtevamo da se do Sretenja predlože i usvoje izmene zakona kojima se zabranjuju istraživanja i iskopavanja litijuma i bora, rekao je Manojlović i pozvao građane da dođu na veliki sretenjski miting na kome će ponovo staviti do znanja da je ovo Srbija domaćina, u kojoj će dostojanstveno živeti ljudi i u selu i u gradu.



-Uz vas smo i podržavamo vašu borbu za zdrav život, ne damo da nam se uništava napa priroda i selo koje nas hrani, poručila je okupljenima glumica Svetlana Ceca Bojković.

Kolona je tokom protestne šetnje stala kod zgrade RTS-a gde je glumica Bojana Novaković konstatovala da javni servis ne ostvaruje svoju ulogu da objektivno informiše građane.

Novaković se obratila i na engleskom jeziku stranim medijima i svetskoj javnosti.



Zlatko Kokanović iz Gornjih Nedeljica iz doline Jadra pozvao je sve institucije da ispune zahtev i dodao da neće odustati ni po koju cenu.

-Mi nismo strani plaćenici kako nas optužuju, već živimo od poljoprivrede, rekla je Ljiljana Bralović iz Pranjana.

Skup je, nakon protestne šetnje završen u Pionirskom parku gde su meštani koji tu kampuju poslužili građane pečenjem, jabukama i drugim proizvodima iz njihovog kraja.

 

Savo Manojlović zahvalio je pripadnicima policije što su, iako protest nije bio odobren, sve vreme obezbeđivali skup i regulisali saobraćaj. Pozvao je građane na, kako se izrazio, sretenjski ustanak, u utorak na istom mestu, u vreme kada se budu delila sretenjska odlikovanja.

Protest ispred sedišta predsednika Srbije „Glas javnosti“ pratio je uživo.  

BONUS VIDEO: KAKO DA TUŽITE TRGOVCE ZBOG PREVARE: Koliko su potrošači u Srbiji (ne)zaštićeni? (VIDEO) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR