Glas Javnosti

DŽABA SMO IH NOSILI: Kako je Predrag Kon obmanuo javnost u vezi sa maskama!

Društvo
Autor: Glas javnosti/Direktno

Uskoro se navršava tri godine od početka koronavirusa u Srbiji, a neke činjenice tek sada izlaze na videlo. Najnovije istraživanje koje je objavljeno prošlog meseca pokazuje da zaštitne maske ne pružaju nikakvu zaštitu protiv korone, iako su nas stručnjaci, na čelu sa Predragom Konom ubeđivali u suprotno, odnosno obmanuli.


"Najrigoroznija i najsveobuhvatnija analiza naučnih studija sprovedenih o efikasnosti maski za smanjenje širenja respiratornih bolesti, uključujući Covid-19, objavljena je krajem prošlog meseca. Njeni zaključci, rekao je Tom Džeferson, oksfordski epidemiolog koji je njegov glavni autor, bili su nedvosmisleni.

Jednostavno nema dokaza da maske prave bilo kakvu razliku, rekao je on novinarki Marijani Demasi. Tačka.

Ali, čekaj, stani. Šta je sa maskama N-95, za razliku od hirurških ili platnenih maski nižeg kvaliteta?

Nema razlike – ništa od toga, rekao je Džeferson.

Šta je sa studijama koje su prvobitno ubedile kreatore politike da nametnu obavezno korišćenje maske?

Bili su ubeđeni pogrešnim opservacionim studijama.

Šta je sa korisnošću maski u kombinaciji sa drugim preventivnim merama, kao što su higijena ruku, fizičko distanciranje ili filtracija vazduha?

Nema dokaza da mnoge od ovih stvari prave bilo kakvu razliku".

Za razliku od oksfordskog, srpski epidemiolog i bivši član Kriznog štaba Predrag Kon ima je dijametralno drugačije mišljenje tokom pandemije. On je apelovao 2020. godine na građane da nose maske i naglasio da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99 odsto.

- Ukoliko nosi samo jedan, zaštita za njega je oko 30 odsto ako ostali ne nose - naveo je Kon.

I šta ćemo sad? Naravno, kao i većina događaja u Srbiji, i ova obmana će proći bez bilo kakvih posledica, ili izvinjenja.





SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Sasa u 24.02.2023 11:36:14 h
     0 
Stasno je sta nam je taj radio! Da bi se na kraju ispostavilo, da je postao vecinski vlasnik nekih privatnih domova zdravlja. Naravno SBPOK to nece proveravati...