Glas Javnosti
posta

DVOCIFREN MINUS U SRBIJI! Oprez u narednim danima, sneg se neće skoro otopiti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Smena prolećnog, jesenjeg i ledenog zimskog vremena odigrala se u prethodnih sedam dana. Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda pred nama je ledeni dan. Kako se navodi, u četvrtak i petak, 13. i 14. januara, očekuje nas umeren i jak jutarnji mraz.

Dnevna temperatura u četvrtak u većini mesta biće ispod 0 stepeni - ledeni dan. Iako će i u petak biti mraza, tokom dana će malo otopliti pa će u petak i za vikend biti od 2 do 8 stepeni.

U četvrtak vetar slab i umeren, na istoku Srbije povremeno i jak, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od -14 do -5, najviša od -4 do 2 stepena.

Uveče i tokom noći u severnim i centralnim predelima Srbije oblačno i suvo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 najava za hladne dane 

U Beogradu ujutro veoma hladno sa umerenim do jakim mrazem. Tokom dana malo i umereno oblačno sa sunčanim intervalima i hladno. Vetar slab, zapadni. Najniža temperatura od -10 do -8, a najviša od -3 do -1 stepen. Krajem dana i tokom noći oblačno i suvo.

U petak ujutro u većem delu slab i umeren, a na jugu ponegde i jak mraz. Tokom dana u petak i za vikend malo i umereno oblačno, samo u subotu jače prolazno naoblačenje, ali će se zadržati uglavnom suvo vreme.

Dnevna temperatura oko i malo iznad proseka za ovo doba godine - od 2 do 8 stepeni. Zatim do kraja perioda, 20. januara, umereno do potpuno oblačno, u ponedeljak uveče i u utorak sa kišom i snegom, uz pad temperature.

Temperature i do - 15

Nagli i intezivni pad temperature doneo nam je zahlađenje od skoro 15 stepeni, a u predstojećem perodu, počev od sutra, stižu nam i ledeni dani, rekao je za "Euronews Srbija" klimatolog Vladimir Đurđević.

"U Beogradu će biti oko minus deset, u centralnoj Srbiji možda i nešto niže temperature, do minus 15 stepeni Celzijusa. Na nekim višim nadmorskim visinama, biće i nižih temperatura od ovih. Sutra počinju ledeni dani, to znači da temperatura tokom celog dana neće prelaziti nula stepeni. Ujutru će biti vrhunac ovog mini hladnog talasa kada će temperature biti izuzetno niske. Za ovo doba godine, ove temperature jesu one koje su nešto ispod proseka, ali nije zabrinajvajuće. Minus koji budemo imali sutra su okvirno neke očekivane temperature. To je januarski period koji zapravo tako treba da izgleda. Mnogo veće anomalije su bili oni toplotni talasi letos", kaže Đurđević.

Kako je objasnio, ne očekuju se nove količne snega, ali je i dodao da će niske temperature pomoći da se zadrži onaj koji je proteklih dana već napadao, pa naglašava da se scenario do pre Nove godine, kada se sneg jako brzo otopio, neće ponoviti.

MIC_4430_(1)_b 

"Mislim da snega neće biti narednih desetak dana, bar ne u ovom obimu koji smo imali ovih dana. Možda bude samo nekog provejavanja. Ono što je palo u proteklih dva dana je nešto na šta skijaši treba da računaju i u narednih desetak dana. Ono što je dobro je dobra akumulacija snega, temperature će da budu poprilično niske, jer i u tom periodu biće temperatura ispod nule, tako će biti i u Beogradu. Ne očekuje se neko veliko topljenje, kao što je bilo pred Novu godinu. Dakle, onaj ko skija može da računa da će u narednom periodu uslovi da budu dobri. Biće hladno, ali biće i sunca", rekao je Đurđević.

Komentarišući nagle skokove temperature, ali i najavljeni ledeni talas, Đurđević kaže da protekle zime, računajući i ovu, u svakom slučaju ne mogu da se uporede sa onim koje su bile šezdesetih do devedesetih godina:

"Imamo jednu zimu koja je bliža jednom višegodišnjem proseku. Međutim kada bi je uporedili sa onom koja je bila sredinom 20. veka, ova zima je poprilično toplija od nekih pravih zima koje smo nekada imali ovde. Na primer, decembar je za nekoliko stepeni bio topliji od onog koji je bio prosek od 1960. do 1990. godine."

Inače, praksa koje se dešavala prethodnih godina, a to je da više nije iznenađenje da se u decembru dogodi temperatura od 15 stepeni Celzijusa ali i to da možemo da "vidimo i sneg u maju", Đurđević kaže da je sve izvesno i moguće, ali da se ne može sa preciznošću predvideti dosta ranije.

"To se dešava, nije isključeno, ali takve stvari ne mogu rano da se predvide. Uglavnom kada pričamo o temperaturi za 15 dana ili mesec dana, obično su tu u pitanju neke verovatnoće. Šanse za visoku temperaturu usred zime i sneg u proleće su realne, ali sada ih ne možemo sa preciznošću predvideti. Čak i kada znamo da nas očekuje prelazak i promena vremena krajem marta i početkom aprila, ne možemo sa preciznošću da tvrdimo kada će se to tačno dogoditi", objašnjava Đurđević dodajući da postoji neka vrsta teorijske barijere koja određuje do kog stepena preciznosti može tačno da se nešto predvidi.

"U rasponu od 14 dana mi možemo nešto preciznije da predvidimo kada će i šta da se desi. Za više od toga ne mogu ni računari da nam pomognu a ni napredna tehnologija", dodao je.

Kako je objasnio kada meteorolizi rade sezonske prognoze od nekoliko godina, oni se zapravo bave verovatnoćama šta može da se desi i to je, kaže, sklono izvesnim promenama.

 BONUS VIDEO: Poznati astrolog otkriva:Nepoznata žena me je naterala da se bavim astrologijom

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR