Glas Javnosti

DVE RADNE GRUPE ZA BEZBEDNOST NOVINARA, a bezbednosti nema

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uprkos postojanju stalne Radne grupe za bezbednost novinara, premijerka Ana Brnabić odlučila je da Vlada Srbije osnuje još jednu Radnu grupu za bezbednost novinara. Tako smo došli u situaciju da država Srbija ima dve Radne grupe za bezbednost novinara, ali nema bezbednosti novinara, piše OzonPress.

Samo par meseci nakon osnivanja te premijerkine Radne grupe usledio je verbalni napad upravo premijerke na redakciju KRIK nakon čega su iz Radne grupe izašli predstavnici Koalicije za slobodu medija. Usledili su „prijateljski saveti“ i ubeđivanja iz pojedinih ambasada baltičkih zemalja u Beogradu, rukovodstvima novinarskih i medijskih organizacija udruženih u Koaliciji za slobodu medija da se predstavnici tih organizacija vrate u Radnu grupu za bezbednost novinara Vlade Srbije, ali to se nije dogodilo.

Skupština Udruženja novinara Srbije (UNS) odlučila je da se i ovo udruženje povuče iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je 2020. godine osnovala Vlada Srbije.

Kao razlog za tu odluku učesnici Skupštine UNS istakli su da Vlada kao osnivač radne grupe nije ispunila obećanja da će ovo telo biti posvećeno podršci novinarima, uključujući i zaštitu od napada koji dolaze od nosilaca političke vlasti, navodi se u saopštenju UNS. Istovremeno, Skupština je poručila da će UNS biti otvoren za svaku buduću inicijativu u kojoj bi Vlada zaista štitila novinare od pritisaka nosilaca političke vlasti.

Iz Radne grupe su 13. marta prošle godine izašli Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija i Poslovno udruženje „Lokal pres“.

Posle izlaska UNS u Radnoj grupi za bezbednost novinara ostali su Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Sindikat novinara Srbije i RAB Srbija, piše OzonPress.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR