Glas Javnosti

Dva sela u Srbiji dobijaju fabriku sa velikom plantažom i otvaraju nova radna mesta za meštane

Društvo
Autor: Glas javnosti

Konkurs za kuće na selu raspisan je i ove godine, a kako je ranije rekao ministar Ministarstva za brigu o selu Milan Krkobabić, broj zainteresovanih se povećava.

Cilj države je, kako je tada naveo, da podrži sve one koji žele da se vrate na selo i da im da punu podršku. 

O tome koliko se ulaže u selo najbolje govori i to da će uskoro Bojnik i Gornji Brestovac dobiti zadrugu koja će se baviti plantažnom proizvodnjom, a pored toga i fabriku vode koja će otvoriti nova radna mesta za sve meštane ove i okolnih opština.

– Naši ljudi su naše najveće bogatstvo, pre svega oni opredeljeni da nešto urade u poslu, sportu, kulturi. Na nama je da im damo punu podršku, pogotovo onima koji su rešili da se vrate u zemlju, u svoj zavičaj, poručio je ministar Milan Krkobabić nakon sastanka sa Milošem Nikolićem, našim istaknutim privrednikom i humanitarcem koji decenijama uspešno radi u Austriji. 


Nikolić već decenijama pomaže našoj zemlji, a sada je najavio da Bojnik i njegov rodni Gornji Brestovac uskoro mogu da očekuju zadrugu sa velikim brojem osnivača i kooperanata koja će se baviti plantažnom proizvodnjom na 100 hektara, ali i fabriku vode sa novim radnim mestima za žitelje ove i okolnih opština.

Evo kako do kuće na selu

Seoskom kućom sa okućnicom u okviru Programa smatra se kuća sa ekonomskim dvorištem, koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću.

Subjekti koji mogu da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom su punoletni državljani Republike Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života i pripadaju sledećim kategorijama: pojedinac, samohrani roditelj, bračni par, vanbračni partneri.

Sistem je jednostavan: zainteresovani samostalno bira kuću u delu Srbije za koji se odluči, a vrednost kuće (do 1,2 miliona dinara) procenjuje jedinica lokalne samouprave. Zatim konkuriše, a Ministarstvo za brigu o selu odobrava neophodna sredstva, novac uplaćuje opštini, a opština prodavcu.

Sledi potpisivanje ugovora kod javnog beležnika. Mogu da konkurišu punoletni građani Srbije ne stariji od 45 godina, koji ne poseduju nepokretnosti (osim poljoprivrednog zemljišta). Pored ostalog, uslov je i da nisu u prethodnih pet godina prometovali – prodali nepokretnost.

Neophodno je da kuće imaju struju, vodu, kanalizaciju (septičku jamu), a da selo ima bar jedan od objekata društvenog standarda (prodavnicu, poštu, ambulantu, školu…).

Prosek onih koji su konkurisali ranije i dobili kuće je ispod 30 godina. Statistički, prednjači Sombor sa 151 kućom, Bačka Palanka 135, tu je selo sa najvećim brojem kuća – Bačko Petrovo selo koje ima 82 kuće.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR