Glas Javnosti

DUŠAN BAJATOVIĆ. Srbija ne mora da brine, novi ugovor sa Gaspromom biće dovoljno dobar

Društvo
Autor: Glas javnosti

Imamo dovoljno finansijskih resursa i dovoljno alternativa, i mislim da će ugovor sa Rusima biti dovoljno dobar i u smislu cene, da Srbija ne mora da brine, rekao je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

On je istakao da snabdevanje Srbije gasom teče nesmetano.
„Gasprom isporučuje svoje ugovorene količine. Sada imamo više nego dovoljne količine, punimo skladište gasa Banatski dvor punim kapacitetom. Nema problema“, rekao je on.

Bajatović očekuje da će javnost posle 15. maja moći da sazna više detalja oko novog ugovora o snabdevanju gasom koji biti zaključen sa ruskim Gaspromom, prenosi Sputnjik.

„Nemojte previše da me pitate o detaljima. Veoma je nezgodno kada bih ja sada počeo da govorim o detaljima. I zbog pritisaka koji se vrše na nas kada je u pitanju odnos sa Rusijom“, rekao je on.

Bajatović kaže da će Srbija sigurno zaključiti novi gasni ugovor sa Rusijom.
„Siguran sam da će biti povoljan. Da li će biti jednako povoljan, jako je teško reći. Teško je zamisliti da ostane ista cena“, rekao je on.

Dodao je da Srbija sada ima gas preko Balkanskog toka, i pristup evropskom tržištu gasa preko Mađarske.

„Ali veliko pitanje je koliko će biti gasa za mesec do dva dana, i koliko ćete moći da ga kupite na evropskom tržištu, tu postoji rizik“, smatra on.
Objasnio je da Srbija zakupljuje kapacitete u Aleksandropolisu, gradi interkonciju Dimitrovgrad-Sofija, a vrlo brzo će početi da finišira interkonekciju prema Rumuniji.

„Gradićemo još jedno gasno skladište Banatski Itebej jer je Banatski dvor skladište za vršna opterećenja. Kada budemo mogli da skladištimo dve do 2,5 milijarde kubika u Srbiji, u tom momentu imaće skladišta i za snabdevanje i za rezervu“, rekao je on.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR