Glas Javnosti

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: Pred nama je mnogo tropskih dana

Društvo
Autor: Glas javnosti

Već se formira i dugoročna vremenska prognoza za leto, navodi Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Ovog marta vreme je toplije od proseka, navodi Nikolić, piše "Blic".

Imaćemo od 30 do 55 tropskih dana

- U martu smo svedoci visokih temperatura, za vikend smo imali zahlađenje sa padavinama, a početkom ove nedelje ćemo imati toplije vreme, a od srede ćemo opet imati padavina. Veoma je karakteristično za mart da bude promenljivo vreme. Međutim, ovog marta vreme je toplije od proseka - kaže Nikolić.

Ukazao je na to da će mart biti topliji za neka plus 2 stepena.

- Tako će minimalna martovska temperatura biti od plus 6 ili 8. Zbog ovih čestih promena, neće biti puno padavina, očekuje se od 45 do 75 milimetara u nižim predelima, i do 90 u višim - navodi.

Osvrnuo se na to da se već formira i dugoročna vremenska prognoza za leto.

- Na osnovu trenutnih analiza mi imamo i prognozu za nastupajuće leto 2023. godine. Prema toj prognozi leto bi trebalo da bude toplije od proseka. Tako će leto biti prosečno toplije za jedan stepen. U junu, julu i avgustu očekujemo od 30 do 55 tropskih dana, to su dani kada će biti toplije od 30 stepeni. Padavine će biti prosečne, i one će se kretati od 150 milimetara do 260 u nižim, odnosno od 210 do 280 milimetara u višim - ističe on.

Blage zime

- Prošle godine smo imali toplo leto i toplu zimu evo sada, ali to ne utiče jedno na drugo. Toplo leto ne znači toplu zimu. Tačno je da su zime poslednjih godina bile blage i biće ih još, ali to ne znači da neće biti snega. Mi opet možemo očekivati i veće količine snega - napominje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR