Glas Javnosti

DUČIĆ BI BIO PONOSAN Trebinjska gimnazijalka opravdala prezime slavnog pretka

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Školska godina koja je za maturante završila kao nijedna do sada, bez maturske zabave i svečanog defilea ulicama u svečanim haljinama i odelima, u trebinjskoj Gimnaziji “Jovan Dučić” ostaće upamćena po još jednoj nesvakidašnjoj situaciji. Učenik generacije ove škole je Anja Dučić, čiji je predak slavni pesnik Jovan Dučić, piše Srpskainfo.

Anja kaže da je ponosna na zajedničko poreklo s velikim pesnikom.

– Nosim prezime trebinjske porodice Dučić, koja je iznedrila pesnika i diplomatu Jovana Dučića. Poznavajući njegov život i rad, ljubav koju je imao u duši za svoje “milo Trebinje”, kao i prepoznatljivost njegovog imena i dela u celom svetu, krvna veza s velikim pesnikom bila mi je dodatni podsticaj i motivacija za uspehe – priča mlada Trebinjka.

 
Pored toga što je najbolja trebinjska gimnazijalka svoje generacije, Anja je i uspešna violinistkinja. Završila je i Srednju muzičku školu, a njene vitirine krase mnoge nagrade s muzičkih takmičenja.

– Svaki deo Trebinja podseća na Dučića, zahvaljujući bogatoj zaostavštini i njegovim poklonima svome gradu. Kada sam imala deset godina, prvi solistički koncert održala sam u galeriji trebinjskog Muzeja Hercegovine, upravo ispred portreta Jovana Dučića – kaže Anja.


Anja svira violinu od sedme godine.
 
Dodaje da joj je posebna čast bila da nastupi na Dučićevim večerima poezije, koje se održavaju svake godine u Trebinju, pesniku u čast.

– Pošto naša gimnazija nosi Dučićevo ime, svi rezultati i uspesi koje sam ostvarila kao učenik te škole još su mi draži i značajniji. Dešavanja u Trebinju su neraskidivo vezana za ime Jovana Dučića, a ja tu vezu doživljavam s posebnim značajem i emocijama. Na svečanoj dodeli priznanja za učenika generacije imala sam priliku i da položim cveće na pesnikov grob u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini – kaže Anja.

Anja Dučić sa violinom

Iako je u školskom dnevniku beležila samo petice, Anja ističe da je više interesuju prirodne nauke, a na takmičenjima iz matematike i fizike osvajala je i nagrade. To je razlog zašto se odlučila da upiše Elektrotehnički fakultet u Novom Sadu, ali neće zaboraviti ni violinu.

– Ljubav prema muzici i umetnosti javila se od ranog detinjstva. S obzirom na to da se niko u mojoj porodici ne bavi muzikom, ne mogu reći da sam od nekoga nasledila talenat za muziku. Neskromno je pomisliti, ali je čast poželeti, da imam i delić umetničkog dara svoga slavnog pretka. Želja da sviram violinu mi se ispunila u sedmoj godini, kada sam upisala Muzičku školu. Od tada violina je postala moja velika ljubav, izvor radosti i nadahnuća – priča najbolja trebinjska gimnazijalka.


Anja Dučić
 
Priznaje da je smisao za prirodne nauke nasledila od mame, kojoj je posebno zahvalna za uloženi trud i brigu.

– Kroz školovanje javila su se interesovanja za prirodne nauke, naročito matematiku i fiziku. Taj dar logičkog razmišljanja sam nasledila od mame, koja je odličan matematičar. Važno je imati talenat za nešto čime se bavite, ali samo uz istrajan rad i veliku ljubav moguće je napredovati. Velika ljubav prema muzici i nauci motivisala me da im se posvetim na pravi način i istrajem na tom putu. Dobra organizacija je bila presudna da sve ostvarim i nađem vremena za opuštanje, druženja i izlaske s prijateljima – navodi Anja.

Poručuje da će joj, kao i njenom poznatom pretku, bez obzira gde je život odvede, Trebinje uvek biti grad koji će nositi u srcu i u koji će se rado vraćati.

Viber umesto mature

Umesto maturske večeri učenici završnih razreda ove godine organizuju druženja jednog do dva odeljenja maturanata. Učenica generacije trebinjske Gimnazije kaže da joj je, kao i svim drugim maturantima, žao što je poslednja dva meseca provela uz telefon i računar umesto u učionici, s drugovima i profesorima. Anja kaže da se u poslednjim gimnazijskim danima bilo teško i tužno od srednje škole opraštati viber porukama. Anja je uverena da će maturanti uspeti da nadoknade propuštene trenutke i ožive sve uspomene iz đačkih klupa. Veruje i da će se gimnazijska prijateljstva nastaviti, pošto su trenuci koje su proveli i proživeli zajedno u prethodne četiri godine neraskidiva veza među školskim drugovima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR