Glas Javnosti

DUBLJE SMO ZAKORAČILI U JESEN! Detaljna prognoza: Evo kad počinju padavine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Narednih nekoliko dana, kako tvrdi meteorolog, čeka nas lepo vreme, ali već od srede počinju kiše.

Pred nama je sunčan i topao vikend, ali uz košavu jakog intenziteta. Od nedelje i više od 25 stepeni, najavio je meteorolog Đorđe Đurić.

Područje Srbije biće tokom vikenda pod uticajem povišenog vazdušnog pritiska, pa se očekuje stabilno i suvo vreme, ali i toplije u odnosu na prethodne dane, naročito drugog dana vikenda. Nebo nad Srbijom tokom vikenda biće vedro. Noći i jutra biće veoma hladni, ali se tokom dana uz sunčano vreme očekuje relativno toplo vreme.

U nedelju će nakon hladnog jutra, uz temperature od četiri stepena do 10 stepeni, u Beogradu do 12, tokom dana biti toplije, uz maksimalne temperature od 22 do 26, u Beogradu do 24 stepena, dok će u Negotinskoj krajini biti hladnije, temperatura oko 18 stepeni, objavio je Đurić. Sledeće nedelje toplije Početkom sledeće sedmice biće još toplije i to zbog priliva veoma tople vazdušne mase sa jugozapada, a taj priliv biće potpomognut i uticajem snažnih ciklona sa Atlantskog okeana. U ponedeljak će biti sunčano i veoma toplo vreme za ovo doba godine tokom dana, uz maksimalne temperature od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C, ali da smo nešto dublje zakoračili u jesen podsetiće nas hladne noći i jutra.

Od ponedeljka će, prema najavi, duvati jaka košava, a u Pomoravlju i Podunavlju biće sa olujnim udarima. U utorak se sa zapada Evrope i Atlantika očekuje sve jači uticaj snažnih ciklona, uz formiranje sekundarnog ciklona u Đenovskom zalivu. Iz tog razloga očekuje se sve više oblaka, ali će i dalje biti relativno toplo za početak oktobra.

U sredu u svim predelima oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz temperature od 18 do 24, u Beogradu do 21 stepen. Košava će i dalje duvati umerenim i jakim intenzitetom i biće ciklonalnog tipa, tj. košava će biti praćena padavinama i biće toplog karaktera.

U četvrtak se preko našeg područja očekuje premeštanje ciklona i on će se svojim centrom premeštati preko Panonske nizije. Doći će do prestanka košave i jugoistočni vetar biće u skretanju na severni, a iz oblasti Alpa uslediće priliv i znatno hladnije vazdušne mase. Dakle u četvrtak oblačno i osetno svežije sa kišom, a temperature će biti prave jesenje i kretaće se oko 15 stepeni. Nakon ovog perioda očekuje se uglavnom suvo i prohladno, potom i malo toplije vreme.

(Glas javnosti/Novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR