Glas Javnosti

DRŽAVNA SLUŽBA SVE MILIJA: Službenici dobijaju i garažu u Beogradu

Društvo
Autor: Glas javnosti

U podzemno-nadzemnom objektu na devet nivoa u koji će se ulaziti iz Resavske ulice biće obezbeđeno 181 parking-mesto

Biće velika, podzemno-nadzemna, L forme i namenjena isključivo za državne službenike i nameštenike zaposlene u državnoj upravi, ali ne i za njihove goste u kompleksu Nemanjina 22–26. U tu garažu na devet nivoa sa ravnom krovnom terasom na kojoj su planirana 23 parking-mesta od ukupno njih 181 koliko je planirano novim objektom od 8.832 kvadratna metra ulaziće se iz Resavske ulice. Taj dvostrano uzidani objekat projektovan je sa po jednim ulazom i izlazom, po dve saobraćajne trake i dvostrukom rampom u oba smera. Kolski pristupi – ulaz odnosno izlaz – biće iz Resavske ulice preko rampi, dok će se pešaci kretati pored kolskog izlaza.



– Osim površina za parkiranje automobila, u garaži su predviđene tehničke prostorije, sanitarni čvor, prostor za bicikle, uređaj za punjenje električnih vozila, liftovsko jezgro i stepeništa.
Sve nadzemne etaže otvorene su bez spoljnih zidova, sa fasadnim zastorima od perforiranog lima u kombinaciji sa platnima – trakama „zelenog zida”, koji vizuelno daju dinamiku glavnoj fasadnoj ravni.
Na delu krova, iznad stepeništa i liftovskog okna, koji je najviša tačka objekta, postavljeni su solarni paneli namenjeni za nadoknadu potrošene energije u objektu garaže – navedeno je u tekstu Urbanističkog projekta (UP) koji je na javnoj prezentaciji do 3. novembra u zgradi Gradske uprave u Ulici 27. marta 43–45 i izradio ga je „Geoprojekt inženjering” iz Beograda.



Taj dokument naručila je država, odnosno Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, zbog nedostatka prostora za parkiranje. Na toj lokaciji, navedeno je u UP-u, već postoji parking-prostor u vlasništvu Srbije koji je pod nadzorom i koriste ga isključivo službenici državne uprave. Ukupan broj parkiranih automobila je oko 50, ali je broj korisnika parkinga mnogo veći od broja parking-mesta na parceli.

– Objekat nadzemno-podzemne garaže omogućio bi mnogo veći broj parking-mesta za zaposlene službenike državne uprave, a samim tim bi se oslobodila rezervisana parking-mesta u okviru zone u centru grada – piše u UP-u, kao i to da predračunska vrednost radova iznosi 529.920.000 dinara, odnosno oko pet miliona evra.

Izgradnjom garaže prekoputa zgrade Muzeja grada, kojoj takođe predstoji rekonstrukcija, površina podignutih objekata na uglu Nemanjine i Resavske, na parceli od 7.378 kvadratnih metara, povećava se na oko 34.000 kvadrata.



Opravdan projekat

Mada će oni dežurni kritičari odmah izraziti primedbu na to što se garaža pravi za one „odabrane”, za službenike državnog aparata, a ne za običan narod, stvari valja sagledati i kroz drugačiju prizmu. Nova garažna mesta će praktično osloboditi deo parkirališta u okolnim ulicama, u kojima su dosad oni kojima je novi objekat namenjen parkirali svoje automobile. Time će se bar donekle osloboditi mesta i za „obične” sugrađane. Kada bi svaka institucija ili firma imala svoju garažu, sigurno je da bi slobodna ulična parkirališta bila daleko manje opterećena.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR