Glas Javnosti

Država zagađivačima voda oprostila oko 100 miliona evra: Najveći zagađivač EPS

Društvo
Autor: Glas javnosti

Državi je trebalo dve godine za izmeni formulu za izračunavanje nadoknade za otpadne vode. Tako je zagađivačima voda oprostila oko 100 miliona evra. Zbog greške u prethodnoj formuli i neravnomerenog obračunavanja, nadležni sz dozvolili da se budžet za životnu sredinu, tokom 2021 i 2022. godine ošteti za po 50 miliona evra.

Vlada Srbije nedavno je usvojila izmene zakona kojima se uvodi nova metodologija računanja nadoknade za ispuštanje otpadnih voda.

Iako je sporno da li je nova formula dobra, staru je bilo neophodno menjati, a na tome se „radilo“ više od dve godine, kaže za nove Nova Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA). Otkriva da za to vreme zagađivači, na osnovu verovatno prećutnog dogovora sa državom, nisu plaćali ništa, pa je budžet za životnu sredinu ostao „kratak“ za oko 100 miliona evra.

Vlada Srbije usvojila je Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, u kom se nalazi izmenjena formula za izračunavanje visine naknade za ispuštanje otpadnih voda. Najuočljivija izmena je smanjenje dinarskog koeficijenta za čak 1.000 puta i to uz obrazloženje Ministarstva finansija da „visina naknade za zagađenje voda predstavlja neprimereno veliko opterećenje i obveznicima nanosi bitnu ekonomsku štetu“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR