Glas Javnosti

DRUGI PIK NA VRHUNCU, KAPACITETI U BEOGRADU POPUNJENI: 'Šaljemo pacijente u OKOLNE BOLNICE'!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pandemija korona virusa praktično je popunila sve bolničke kapacitete u glavnom gradu a specijalista intenzivne medicine dr Dragan Mijušković, sa Instituta za kardio-vaskularne bolesti Dedinje, kaže da se prvi put dešava da pacijente iz Beograda šalju u okolne regionalne bolnice.

On je za N1 rekao da su kapaciteti  faktički potpuno popunjeni.

On je ipak istakao i da je količina opreme kojom se raspolaže u bolnicama i više nego dovoljna.

“U redovnim okolnostima naše bolnice su imale relativni nedostatak monitora, špric pumpi… svega toga sada ima neverovatno mnogo”, kazao je.

Mijušković je poručio građanima da treba da imaju poverenja u zdravstveni sistem, jer se zdravstveni radnici maksimalno odgovorno ponašaju u ovoj situaciji.

“Imamo dovoljno lekova i sredstava, realno situacija jeste zastrašujuća i za mnoge je bila i tragična, ali s druge strane zadesila nas je nesreća, moramo da pogledamo i u nešto što pruža nadu, a to je da imamo neka sredstva borbe i da će oni koji su oboleli dobiti najbolju moguću terapiju”, poručio je.

Mijušković je rekao da je ovo potpuno nova bolest, koja pravi multisistemski problem, i da mnoge analize koje se rade ili metode koje su u početku lekari pokušavali da primene, nisu dale rezultate.

“Zato su istraživanja veoma dinamična. Već je bilo devet revizija preporuka kojima se vodimo, bolesnici dobijaju ono što je u tom trenutku najaktuelnije, ali i dalje o bolesti ne znamo dovoljno, niti koliko će se principi u lečenju dalje menjati”, dodao je.

Kako je naveo, ova bolest ima dinamičan tok i prolazi kroz razne faze, a najbolje je da se oni koji imaju srednje tešku kliničku sliku ne leče kod kuće već pod nadzorom lekara, kako bi u svakom trenutku primenio odgovarajuću terapiju.

Istakao je i da su maske najvažnije sredstvo zaštite. “Istorija epidemija nas uči da su sve epidemije bile stavljene pod kontrolu merama izolacije, fizičkim barijerama poput maski i dezinfekcijom. Vakcinacija dolazi tek kasnije. Zato je vazno da svi budemo disciplinovani. Šanse da se desi oboljenje je enormno smanjena ako nosite masku”, ponovio je.

(Glas javnosti/N1/Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR