Glas Javnosti

Drastične promene u cenama polovnjaka u odnosu na prošlu godinu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon što su poskupeli novi automobili zbog nestašice komponenti, ova promena na tržištu uzrokovala je i skok cene polovnjaka širom Evrope.

Zvanična statistika pokazuje dramatično poskupljenje u odnosu na isti period prošle godine. 

Inflacija i dugi rokovi isporuke novih vozila utiču i na cenu polovnih automobila. Toga ste sigurno svesni, pogotovo ako ste nedavno želeli da kupite polovni automobil i bili šokirani njegovom cenom prenosi nova.rs

Kako pokazuju statistički podaci kompanije AutoScout24 koja se bavi kupoprodajom polovnih automobila, skok cena je dramatičan i uopšte se ne zaustavlja. U oktobru je prosečna cena polovnih automobila na ovom portalu prvi put ikada prešla granicu od 28.000 evra.
Indeks cena (AGPI) koji utvrđuje portal AutoScout24 objavio je prosečnu cenu od 28.214 evra. To znači da su cene u odnosu na septembar veće za 1,5 posto ili 418 evra. Kako piše Revija HAK, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, razlika je drastična, jer su polovna vozila u proseku skuplja za čak 3.712 evra.

Srpski vozači trenutno najviše kupuju male gradske automobile, ali i one dosta veće sa dovoljno mesta za celu porodicu. Kako tvrdi Miloš Stević, dosta se traže i sedmosedi.

„Najviše se kupuje klasa manjih automobila, a to su Renault Clio, Ford Fiesta i Volkswagen Polo. Postoji velika potražnja i za automobilima sa sedam sedišta, a tu se najviše ističe Peugeot 5008. Cene ovih modela su veće za 15 do 20 procenata u poređenju sa periodom od pre dve godine“, rekao je Stević.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR