Glas Javnosti

DRAMATIČNO UPOZORENJE EPIDEMIOLOGA: Svakoga koga sretnete možete smatrati zaraznim

Društvo
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je aktivnost korona virusa sve veća i da smo u maksimumu koji će trajati bar još nedelju dana.

-Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa direktnim kontaktima i situacija je sada takva da svakoga koga sretnete možete smatrati zaraznim, poručuje Kon.

On je rekao i da je povećan broj težih slucajeva i pacijenata na respiratorima posledica povećane aktivnosti virusa.

Objašnjava da je došlo do prenosa virusa, a prenos se omogućava direktnim kontaktom što znači, kako kaze, da je naše ponašanje dovelo do toga.

-Osnovno je da shvatimo da među testiranima u nekim kovid ambulantama u Beogradu nalazimo i do 85 odsto pozitivnih. Epidemiološka situacija je nepovoljna i neophodno je sprovoditi mere koje su vec donete. Zaštita sa maskama kada ih svi koriste, posebno u zatvorenom prostoru, je cak 99 odsto, a ako ih ne koriste svi onda je znatno manja, 30 odsto. Situacija je sada takva da svakoga koga sretnete može biti zarazan i to mora tako da se posmatra", naglasio je Kon.

Kada je rec o tome da je medu obolelim sve više mladih, Kon kaže da je to uobicajeno kada duži period imate lakšu klinicku sliku imate takozvano tiho prokužavanje, i na kraju se desi da dode do potpune infekcije koja izazove tešku formu bolesti.

Na pitanje da li ce biti doneta odluka o ogranicenom okupljanju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, Kon kaže da to nije toliko važno koliko da se poštuju vec donete mere.

-Da li ce nove mere biti doneti ili ne odlučiće Krizni štab, ali ukoliko se poštuju ove mere sa distancom i nošenjem maski onda nove nisu potrebne, kaže Kon.

Organizatori svih okupljanja, svake vrste sportskih dogadaja direktno su odgovorni i oni su ti koji treba da vode racuna o sprovodenju mera, rekao je Kon.

Kada je rec o radu noćnih klubova, Kon kaže da ako se budemo oslanjali samo na donošenje mera imaćemo ekonomsko propadanje ne samo vlasnika tih objekata, već i zaposlenih koji tamo rade kao i njihovih porodica.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR