Glas Javnosti

DRAMATIČNE POPLAVE U SRBIJI: Pala neverovatna količina kiše za ovo doba godine, REKE BUJAJU! (VIDEO, FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti/Kurir

Vandredna situacija proglašena je na teritoriji opštine Prijepolje juče u prepodnevnim časovima zbog visokog nivoa reke Lim koji su prouzrokovale obilne padavine na teritoriji Crne Gore.

Sve raspoložive ekipe se nalaze pre svega u naselju Brodarevo gde je najkritičnija situacija kako bi zaštitili ljudske živote, ali i njihova domaćinstva.

Opština Sjenica proglasila je juče vanrednu situaciju, zbog poplava koje su pogodile ovaj kraj. Reka Grabovica se izlila iz svog korita i načinila veliku štetu meštanima koji su noć proveli pokušavajući da sačuvaju svoja ognjišta.



U Novom Pazaru traga se za sve nestale osobe! Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu, a nadležni kažu da se u istoriji Sjenice ne pamti ovakva prirodna katastrofa.

A o polavama u Srbiji govorio je Srbije Dejan Vladiković, hidrolog.

- Na osnovu najnovijih podataka možemo reći da je vrlo nepovoljna hidrološka situacija u čitavoj Jugozapadnoj Srbiji. RHMZ je još u nedelju izdao meteorološko upozorenje na obilne padavine, a odmah zatim je usledilo hidrološko upozorenje da se na slivovima Lima i Ibra mogu očekivati poplave. Nažalost se to i ostvarilo - rekao je Vladiković i naveo uzrok padavina i poplava:

- Uzrok je vrlo jak ciklon koji je imao regeneraciju i koji je u Crnoj Gori. Za prethodnih 48 časova suma padavina je bila od 100 do 300 litara po metru kvadratnom. Svi vodotoci stižu iz Crne Gore.



Hidrolog je istakao da organi države Srbije revnosno rade na sprečavanju i otklanjanju štete.

- Kod nas je uhodan sistem za poplave i preduzete su mere. Ekipe su na terenu još od ponedeljka. U celoj ovoj epizodi su bile isljučivo kišne padavine, a sada je kraj januara.



- U ovom trenutku osim Lima imamo veliku propagaciju duž reke Drine i ljudi u priobalju su već upozoreni, od Bajine Bašte ka Ljuboviji. Zatim gornji tok zapadne Morave,tako da smo i kod Požege imali poraste. Sada je vrh zapadnomoravskog talasa. Raste Ibar, pa onda Zapadna i na kraju Velika morava.

U naredna 24 imaćemo padavine i na čitavom slivu južne morave - kaže Vladiković.





SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR