Glas Javnosti

DRAMA U NOVOM PAZARU! PACIJENTI U KRITIČNOM STANJU, MEĐU NJIMA I DECA: Ovo je mogući uzrok masovnog trovanja!

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru na lečenju je i dalje 20 pacijenata, od kojih su 10 deca, zbog sumnje na trovanje hranom. Lekari kažu da srednje teška i teška klinička slika pacijenata ukazuje na trovanje izazvano salmonelu, što je najčešći uzrok crevnih infekcija.

Međutim, tačan uzrok trovanja znaće se kada stignu rezultati laboratorijskih analiza.

Na dečjem odeljenju hospitalizovano je 10 dece, koji su, prema rečima načelnice dečjeg odeljenja Hadije Toković u nešto boljem stanju, nego što su bili nakon prijema u bolnicu.

Sa druge strane, pacijenti smešteni na infektivno odeljenje Novopazarske opšte bolnice i dalje su u veoma teškom stanju. Prema rečima načelnice ove ustanove, Binele Mavrić, svi imaju visoku temperaturu koja prelazi 40 stepeni, obilne vodenaste stolice sa pojavom sukrvice i krvi, povraćanje i bolove u stomaku

Svi otrovani građani Novog Pazara jeli su u istom ugostiteljskom objektu u blizini opšte bolnice, što su potvrdili i staratelji dece.

Najčešće su jeli pljeskavicu ili majonez. Svi su hranu kojom su se otrovali konzumirali u subotu, nedelju ili ponedeljak, a prema rečima dr Binele Mavrić, sumnja se da se u hrani nalazila salmonela.


Do sutra će biti poznato šta je uzrok trovanja

Epidemiolog Zavoda za Javno zdravlje Novi Pazar, dr Safet Ganić ističe da se trenutno vrši analiza uzoraka prikupljenih od pacijenata.

Uzroci koje inspekcija treba da prikupi još uvek nisu stigli u Zavod za javno zdravlje i trenutno se analiziraju. Sa druge strane, iz Zavoda za Javno zdravlje Novi Pazar kažu da su, što se njih tiče, stručno obavili svoj deo posla.

- Zavod je stručno obavio svoj deo posla i taj se posao sastoji u obilasku bolesnika, uzimanju podataka za epidemiološku anketu, sa ciljem da se otkrije izvor zaraze, putevi prenošenja, da se registruju sva obolela lica sa pojedinim karakteristikama vezanim za bolest koja je tu. Uzorci stolice, kod svih hospitalizovanih, su uzeti. Njihova analiza je u toku i očekuje se da će do sutra biti poznato stanje - kaže epidemiolog Safet Ganić za RTS.

Navodi i da je sada na veterinarskoj sanitetskoj inspekciji da obavi svoj deo posla i ispita namirnice koje su zatečene u objektu.

Glas javnosti/R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR