Glas Javnosti

DRAMA U HAGU! RATKO MLADIĆ KRITIČNO: Posle operacije krenule komplikacije, sin generala strahuje za očev život!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Porodica strahuje od najgoreg ishoda, dok iz tribunala poručuju da će konačna presuda biti izrečena naredne godine, uprkos teškom zdravstvenom stanju bivšeg komandanta Vojske RS

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, životno je ugrožen, saznaje Kurir! Stanje mu se naglo pogoršalo posle operacije debelog creva pre oko dva meseca, a porodica tvrdi da i dalje ima unutrašnje krvarenje, da se od njih krije medicinska dokumentacija, te da bi Mladić u takvom stanju morao da bude u bolnici, a ne u zatvoru!

Njegov sin Darko Mladić tvrdi da su mu se posle operacije debelog creva, kada mu je odstranjen i deo, pojavile brojne zdravstvene komplikacije, što u Hagu uporno ignorišu. Prema poslednjim informacijama do kojih porodica Mladić došla, general je prema svim parametrima loše, a srpski lekari upućeni u njegovo lečenje procenili su da on hitno treba da bude prebačen u bolnicu.

- Moj otac je veoma loše. Naši medicinski eksperti smatraju da ima unutrašnje krvarenje i da ga tamo ne leče na pravi način. Loša mu je krvna slika, hemoglobin je u crvenoj zoni, prema nekim parametrima, kako su nam objasnili, svega 4,4 što je alarmantno. Nismo dobili nikakva dokumenta o njegovom zdravstvenom stanju, niti preduzimaju adekvatne mere za njegovo lečenje. General je slab, iscrpljen i mi se bojimo da bi mogao najgori ishod da mu se desi, on je kritično - naveo je Mladić.

Predsednik Međunarodnog suda u Hagu Karmel Ađijus juče je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku najavio da će procesi optuženima za zločine u bivšoj Jugoslaviji biti okončani u prvom delu 2021. godine, uključujući Mladića. Podnoseći polugodišnji izveštaj o radu sudskog mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala, sudija Ađijus istakao je da je do odlaganja došlo zbog pandemije koronavirusa.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN da je tribunal u Hagu doživotne kazne zatvora izricao suprotno svom statutu i ukazao da se od porodice Ratka Mladića kriju službeni izveštaji o njegovom zdravstvenom stanju. Podsećajući da je Mladić bio podvrgnut operaciji u uslovima pandemije i pored preporuke holandskih vlasti da se ne vrše medicinski zahvati koji nisu hitni, Backović je naveo da se ne poštuje odluka žalbenog veća da se informacije o zdravstvenom stanju Mladića dostavljaju njegovom medicinskom timu jednom nedeljno i da za takvo ponašanje nema nikakvih sankcija.
Komentarišući najavu Ađijusa, Mladićev sin ističe da nije prvi put da se suđenje pomera.

- Njihove termine treba uslovno shvatiti, očigledno je zbog korone i generalovog zdravstvenog stanja došlo do novog pomeranja. S obzirom na njegovo zdravstveno stanje, nama kao porodici je najvažnije da mu se spase život - rekao je Mladić. Podsetimo, Ađijus je ranije pred SB UN najavio da će pravosnažna presuda Mladiću biti izrečena do kraja ove godine.

(Izvor: Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR