Glas Javnosti

DR ZORAN RADOVANOVIĆ JASAN: Vanredno stanje nam NE TREBA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Zoran Radovanović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu u penziji, poručuje da se ne slaže sa "mistifikacijom - ili vanredno stanje ili ništa".

Profesor Radovanović podseća da se vanredno stanje po Ustavu uvodi kada je opstanak države u pitanju, kada je krajnje dramatično.

Kako on navodi kao zakonska mogućnost  postoji i vanredna situaciju, koja omogućava sprovođenje energičnih i celishodnih mera. On napominje i da u epidemiološkim merama ne treba da idemo mimo sveta.

-Konstatacija koja se čula da bez vanrednog stanja mi ne možemo ništa, to jednostavno nije tačno. Mnogi pravnici su ukazali da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jasno predviđa  i daje velika ovlašćenja ministru zdravlja da sprovodi vrlo energične mere – da ograničava kretanje, naređuje, sprečava, sve je to jasno nabrojano. Kao krunski argument, mi smo na osnovu tog zakona i držeći se vanredne situacije 72′ godine uspešno suzbili variolu veru. Nema razloga za tim izvrdavanjem – nema vanrednog stanja pa smo nesrećni i nemoćni. To je jedna demagoška poruka i objašnjenje zašto ne preduzimamo odgovarajuće mere, a zakonska regulativa nam to omogućava, navodi profesor Radovanović.

Radovanović je podvukao da ograničenje kretanja, koje se svodi na policijski čas, može da se uvede i sada po postojećim propisima u vanrednoj sitiaciji – ne treba nam za to vanredno stanje.

Potrebni su pravi podaci

Da bi se donele prave mere, potrebni su i pravi podaci, ističe iskusni epidemiolog.

-Ja sam skeptičan prema zvaničnim brojevima. Mislim da je gore nego što zvanični podaci prikazuju. Da bih donosio komptentne odluke, morao bih da imam uvid u stvarne podatke. Po nervozi koja se poslednjih dana javlja među medicinskim članovima Kriznog štaba izgleda jasno da je epidemiološka sitiacija lošija nego šro se prikazje, primećuje profesor, a prenosi Nova.rs.

On podseća i na spisak mera koje je udruženje Ujedinjeni protiv kovida uputilo nadležnim medicinskim institucijama još u neovembru.

-U tom planu Udruženje je sve precizno nabrojano. To je ono što se radi u Evropi, ne treba mi da pronalazimo neke sopstvene puteve. Kad god smo hteli da budemo originalni i mimo sveta, onda smo nagrabusuli”, izričit je Radovanović.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR