Glas Javnosti

DR VOJA RAZBIJA ZABLUDE O LJUTOJ HRANI: Možete da je jedete, bitno je da se ispoštuje ovaj uslov

Društvo
Autor: Glas javnosti

Da li je ljuta i začinjena hrana loša ili dobra po zdravlje, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

Sigurno ste nebrojano puta čuli da je ljuta i začinjena hrana loša po zdravlje i ujedno bili srećni što je ne volite. Ipak, možda bi trebalo da se potrudite da je zavolite, jer ima brojne zdravstvene prednosti ako je jedete na pravilan način.

Gostujući u "Jutru" na Prvoj, gastroenterolog dr Vojislav Perišić, otkrio je da čak i bebe treba da navikavate na ljutu hranu, gde najviše grešimo i kakvu papriku treba da naručujete u restoranu.

"Ljuta hrana može da škodi, ali onima koji imaju problema sa jednjakom, što je većina stanovništva. Njima može da smeta i tada pravi veliki problem. Čovek treba da ima dobru meru i da pita sebe šta će da izabere. Deci treba davati po malo, prvo da vidite kako će reagovati. Biber može jako da iritira, a origano menja postojeći ukus onoga što je neukusno.Sušeni tucani beli luk možete da dodate na meso i postupno povećavate količinu", objasnio je doktor.

Na pitanje da li ljutom hranom obogaćujemo antioksidanse, dr Perišić kaže:

"Apsolutno da, to je najvažnija stvar. Antioksidansi čuvaju gušteraču. Oni koje ne vole ljutu hranu, trebalo bi da dodaju origano, sušeni tucani beli luk, kim, ren u supu, ali ne smeju da preteruju. Samo jedna kafena kašika je dovoljna. Tako unosite antioksidanse, a možete pojesi i dve smokve dnevno, to je bomba! Ljutina nije preduslov da neće biti dovoljno antioksidansa", rekao je doktor.

Koju ljutu papriku jesti?

"Ljuta paprika stvara iritirajući efekat, ali ima snažno antiinfektivno dejstvo. Zapamtite ovo: kada se ispeče ljuta paprika, nekim gostima konobari iznose sveže ljutu, a nekima stoji u sirćetu, maslinovom ulju i belom luku. Ljutina je potpuno drugačija, jača je ona koja je sveže pečena. Ona ne pravi iritaciju, dobro se podnosi i ima dosta kapsaicina", rekao je dr Perišić i dodao:

"Može da pomogne kada smo u sezoni alergija, decu treba navikavati takođe, ali samo sa ovim modelom ljute paprike. Napraviće mikrocirkulatska poboljšanja u nosu i ždrelu. Kapsaicin je kapitalni nutrijent. Ljuta hrana može da pomogne i u mršavljenju. Iritiran želudac je zgrčen, ali to je sve u funkciji kompozicije obroka i dodavanja ovih stvari koje sam ja rekao. Origano je kapitalni antioskidanas, kao i kim", rekao je doktor.

Savet za sve koji imaju bebe

"Ako beba od 8, 9 meseci neće kašu, pa brljavi, to je normalna pojava. Uzmite malo šafrana. On povećava prirodni ukus već postojanog jela i beba će sutra jesti tu istu kašu. Probajte", rekao je doktor.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR