Glas Javnosti

DR TIODOROVIĆ ZA 'GLAS': Vrlo je moguće da i mi imamo DELTA SOJ korona virusa - EVO ŠTA OHRABRUJE!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Epidemiolog dr. Branislav Tiodorović za "Glas javnosti" izjavio je da za sada nema potvrđenih slučajeva ovog soja virusa, ali da je za očekivati da je prisutan u Srbiji.

O soju koji je pokorio Veliku Britaniju i od koga drhti ceo svet razgovoarali smo sa dr Branislavom Tiodorovićem.

- Dokaza o tome da je delta soj korona virusa stigao u Srbiju za sada nema, ali sasvim je za očekivati da je tu. Ako je oko nas, u susednim zemljama potvrđen, vrlo je moguće da ga imamo i mi - rekao je dr. Tiodorović za "Glas javnosti".

Prema rečima dr Tiodorovića treba da se ponašamo kao da je on tu, treba nositi maske, držati distancu čak i kada smo napolju. 

- Uvek postoji rizik, ovaj virus ima sposobnost mutacije. Da je zarazniji i smrtonosniji još uvek nije dokazano - kaže epidemiolog.

- Moramo biti svesni da tamo gde ima veliki broj vakcinisanih on ne bi trebalo da izazove većih problema - zaključuje dr Branislav Tiodorović. 

 

 

Dr Kon je, tajođe, za medije rekao da oni koji nisu vakcinisani ne treba da odlaze na velika okupljanja i pozvao sve građane, naročito mlade, da se vakcinišu, ističući da postojeće vakcine štite i od novih sojeva korona virusa.

On je takođe i dodao da je prema "preliminarnim utiscima" taj soj nešto blaži i više podseća na grip.

- Jasno je da kad tako dominira jedan virus, što se dobijaju podaci iz zemalja sveta, jasno je da će on prekriti čitav svet i to je samo pitanje trenutka. Vrlo je bitno da li će u većim grupama taj virus ući u zemlju, ili će ući pojedinačno i kakva je situacija što se tiče njegove mogućnosti širenja - rekao je Kon za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, prenošenje virusa direktno zavisi od toga koliko ima osetljivijih ljudi i dodao da poštovanje mera "stavlja barijere" i onemogućuje brz prenos virusa.

- U ovoj situaciji u kojoj jesmo, kada imamo nisku aktivnost virusa, mi moramo da kažemo da još uvek nismo na potpuno sigurnom, još uvek je virus među nama. Mi imamo relativno solidnu situaciju u smislu da imamo dosta vakcinisanih, ali imala je i Britanija, ima i Izrael, pa je Izrael od sredine juna do sada udesetostručio broj novozaraženih -  izjavio je Kon.

Kako je dodao, još uvek se ne može sa preciznošću reći da li je ovaj soj invazivniji, odnosno da je njegova posledica veća smrtnost.

NE PROPUSTITE

 

Činjenice o delta soju:

- Prvi put se pojavio u Indiji u oktobru 2020. godine

- Proširio se na više od 80 država

- Po simptomima podseća na grip

- Kašalj je ređi, a gubitak mirisa nije u prvih deset simptoma

- Pacijenti uglavnom imaju glavobolju, curenje nosa i temepraturu

- Ovaj soj je za 60 odsto zarazniji

 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR