Glas Javnosti

DR RAKIĆ O PRISUSTVU VIRUSA ZAPADNOG NILA U BEOGRADU: Evo koje su mere zaštite!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" tokom analize komaraca sa teritorije Beograda detektovala je virus Zapadnog Nila, rečeno je iz tog preduzeća, a dr Violeta Rakić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" potvrdila je za RTS je da do sada nema obolelih građana.

- Najčešće se oboljenja od ovog virusa registruju u drugoj polovini jula i u avgustu - rekla je Rakićeva i dodala da je ovo jedan od načina da se skrene pažnja građanima kako da se zaštite.

Mere zaštite

- Izbegavanje svih područja gde je aktivnost komaraca pojačana, šume, reke, močvare, pogotovo uveče i u zoru. Potrebno je koristiti širu odeću, a da na otkrivenim delovima tela koristimo zaštitu u vidu krema - navela je Rakićeva.

Navela je da oboljenje protiče kod velikog broja ljudi bez simptoma i to u 80 odsto slučajeva, međutim kod 20 odsto mogu da se pojave simptomi u vidu temperature, umora, zamora, osipa.

- U manje od jedan odsto mogu da se pojave ozbiljni simptomi bolesti poput meningitisa encefalitisa, naglog gubitka svesti, koma i to su stanja koja zahtevaju hospitalizaciju - istakla je epidemiološkinja.

 

Napominje da je od 2012. do do 2020. godine registrovano više od 1.000 slučajeva, kao i da 2020. nije bilo registrovanih slučajeva, kao ni ove godine do ovog trenutka.

Ako građani primete veliki broj komaraca mogu da prijave Gradskoj čistoći.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR