Glas Javnosti

Dr Kon: Ako se aktivnosti povećaju nemamo drugog načina nego da se zatvorimo

Društvo
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Predrag Kon najavio je da postoji mogućnost uvođennja vanrednih mera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih.

On je  rekao da će stanje biti posebno epidemiološki loše ukoliko dođe do situacije jedan oboleli na 1000 stanovnika.

-Cela strategija se oslanjala na to da će virus oslabiti tokom leta i da će se sporije širiti. Mi u Beogradu imamo goru situaciju nego što je bilo u aprilu. Imali smo ta slavlja i proslave i ta mesta superprenošenja virusa, tada je svejedno koje je godišnje doba, tu se stvaraju superprenosioci. Morao da shvatimo da nam je virus vrlo ozbiljan neprijatelj.-, rekao je dr Kon.

On je rekao da su sva mesta na kojima je velika gužva za izbegavanje.

-Ušli smo u situaciju kada nošenje maski u zatvorenom prostoru obezbeđuje da nema prenošenja virusa, tu spadaju tržni centri, gradski prevoz... vi ne možete tu uvek da kontrolišete socijalnu distancu-, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

-SZO je izašla bez dokaza za prenošenje vazduhovm, ali je bilo naučnika koji su izneli tezu da je moguće da je virus ostao negde gde je bilo zatraženih-, objašnjava Kon.

On je rekao da čekanje testa od četiri do pet dana otežava praćenje situacije. Takođe, kaže da se nada da do vanrednih mera neće doći.

-Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanrdne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje-, rekao je dr Kon.

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR