Glas Javnosti

Dr Dejan Žujović: Situacijom gospodare oni koji nisu imali devojku na vreme

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nova epizoda podcasta Snaga uma je pred vama! Gost Miljane Nešković je dr Dejan Žujović koji je govorio o vraćanju na početne vrednosti, takozavanom restartu, koje je neophodno svakom sistemu koji počne da trokira.

Da li to u zdravstvu znači vraćanje Hipokratovoj zakletvi i njeno ponovno tumačenje? Šta to znači za sistem vrednosti, a šta za naše celo društvo? Doktor Žujević je bio u elementu kad je govorio na ove teme, uprkos vrućini i uprkos svemu ostalom što se dešava oko nas.

Govoreći o nedavnim slučajevima žena koje su ustale protiv akušerskog nasilja, ali i o ostalim sramotama lekarske profesije, dr Žujović je rekao kako ne možemo gledati lekare izolovano od našeg društva, niti zdravstvo izdvojeno od celog sistema u kom živimo:

- Reset jeste neophodan, ali je po meni neophodan reset društva, društvene svesti, društvenih i opštih vrednosti… Šta je ono što ti usađuješ svom detetu da je poželjno da bude, kako da razmišlja i kakav čovek da bude, a šta nije poželjno? Ako pogledaš današnje tabloide i portale, poželjno je da budu pevačice, kriminalci, tiktokeri, polupismeni, poželjni analitičari koje ukucaš ekserom u fotelju da ti cvrkuću kako ubaciš dinar, kao džuboks nekada. Ružno u zdravstvu je posledica ružnoće oko nas. Mi ne možemo da budemo izdvojeno telo u ovakvoj situaciji, to je nemoguće. Vrednosti povlačite. Ta doktorka je možda uveče gledala neki rijaliti, tog jutra je pustila TV Hepi i gledala jutarnji program i gospodina Marića. Ona normalna ne može da dođe na posao. Gleda nasilje mentalno i fizičko od kad je otvorila oči. Ona će to da primeni i na svom radnom mestu, na prvi pogrešan pogled, nezgodnu reč ili situaciju u kojoj dođe do nesporazuma. To je tako jednostavno“, objasnio je dr Žujović rekavši da su i lekari ljudi podložni svemu što se dešava svima nama, pored toga što su svečano izgovorili Hipokratovu zakletvu pre 30 godina.

Na pitanje kako jedan lekar dođe do toga da postane trajno bahata osoba, dr Žujović nije imao dilemu:

"Kompleksi. Poznajem mnogo takvih kolega, oni mi nisu prijatelji, oni su mi kolege. Ja ih znam kao ljude koji rade u našoj branši. Fenotipski izgledaju vrlo slično. Tačno vidiš da su to oni jadni klinci iz prvog reda koji su učiteljici izbijali prstićima oči - ja znam, ja znam... Onda dobijali batine tokom velikog odmora, trpeli mala zlostavljanja drugara iz odeljenja. Oni nisu imali devojku na vreme, nisu se ostvarili kao momci i kao muškarci u nekom normalnom periodu. E onda, oni dođu u situaciju da budu gospodari neke situacije. Da se ne lažemo, takvu situacju imamo na državnom nivou. Kreneš od globalnog jednog simptoma i nas bolesnika koji trpimo taj simptom, pa onda sužavaš do jedne mikrosredine, koja može biti i tvoj ulaz u kom tvoj upravnik, drugar od velikog simptoma, tu nešto radi i zlostavlja te. Onda imaš u ordinaciji nekog lekara koji te na neki način zlostavlja ili ne radi svoj posao na adekvatan način, do neke šalterske službenice u opštini, nekog policajca na ulici, koji se prema tebi ponaša bahato i bezobrazno u startu, bez ikakvog poštovanja. A ti kada nemaš poštovanje prema drugom ljudskom biću, ne možeš i ne smeš da očekuješ poštovanje od njega", rekao je dr Žujević u novoj epizodi podcasta Snaga uma koju možete pogledati već sada - prenosi nova.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR