Glas Javnosti

Dr Ćeranić: Zagađen vazduh doprinosi povećanju broja dece sa autizmom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Infektolog Opšte bolnice u Novom Pazaru, dr Lejla Ćeranić, upozorila je da zagađen vazduh negativno utiče na celu populaciju, kao i da je u gradu sve veći broj pacijenata kojima je dijagnostifikovan karcinom pluća. Piše Infolid

Ona je juče, na tribini “Zagađenje vazduha i vode u Novom Pazaru – problemi i potencijalna rešenja” koju je organizovala inicijativa “Za zdrav Novi Pazar”, istakla da zagađen vazduh utiče i na pojavu većeg broja dece sa autizmom, ali i na pobačaje, probleme sa začećem, prevremenog rođenja dece, rođenje dece sa manjom kilažom.



“Čestice u vazduhu direktno utiču na naš respiratorni sistem, a najugroženija su deca, hronični bolesnici, kao i osobe starije od 65 godina. Pneumoftiziolozi naše bolnice ovih dana prijavljuju “epidemiju” karcinoma pluća, a to se vidi i po broju pacijenata na odeljenju. Zbog zagađenog vazduha stradaju i kardiovaskularni, kao i reproduktivni sistem”, navodi Ćeranić.

O važnosti monitoringa kvaliteta vazduha i vode, uticaja zagađenja na životnu sredinu kao i na zdravlje ljudi, ali i o uticaju građanskog aktivizma na rešavanje problema u zajednici govorili su i jedan od osnivača NEA i portala “xEco” Dejan Lekić, osnivač “Eko straže” Bojan Simišić i doc. dr Dejan Mirčić. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR