Glas Javnosti

DONACIJA VLADE JAPANA : Više od 70.000 evra za nameštaj i kućne aparate za 22 ugrožene porodice u Bujanovcu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema rečima Kacumate Takahika, ambasadora Japana u Republici Srbiji, ambasada Japana od 1999. godine podržava projekte koje sprovode lokalne samouprave, škole, zdravstvene ustanove i nevladine organizacije

Ambasador Japana u Republici Srbiji i menadžer projekta Opštine Bujanovac potpisali su danas ugovor o donaciji za projekat opremanja nameštajem objekata za socijalno stanovanje za raseljene u opštini Bujanovac.

Donacijom vlade Japana u iznosu od 73.040 evra obezbediće se nameštaj i osnovni kućni aparati za objekte socijalnog stanovanja namenjene dvadeset i dvema ugroženim porodicama. Izgradnju stambenih objekata finansira Program podrške Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji (EU SHAI). Vlada Švajcarske doprinela je projektu EU SHAI, koji sprovodi UNOPS, sredstvima u iznosu od 200.000 švajcarskih franaka.

Opšti cilj projekta je da doprinese unapređenju životnih uslova i poboljšanju socijalne inkluzije raseljenih Roma koji žive u kolektivnom centru Salvatore i domicilnim, socijalno ugroženim porodicama u opštini Bujanovac.

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) zalaže se za sprovođenje projekta socijalnog stanovanja sa ciljem da se zatvori poslednji kolektivni centar na teritoriji Republike Srbije i poboljšaju životni uslovi najugroženijih porodica.

- Zatvaranje kolektivnog centra Salvatore, poslednjeg od više od 1000 kolektivnih centara u Srbiji, pokazuje opredeljenje Srbije da nađe trajna rešenja za prisilno raseljene u zemlji. Tokom godina, Srbija je pružila dom i integrisala stotine hiljada prisilno raseljenih osoba. Agencija UN za izbeglice zahvalna je Komesarijatu za izbeglice i migracije i drugim nadležnim državnim organima za pruženu zaštitu i pomoć. UNHCR izražava zahvalnost Ambasadi Japana, Evropskoj uniji, Vladi Švajcarske i UNOPS-u za njihovu pomoć i doprinos ovom projektu i podršku nalaženju rešenja tokom proteklih decenija - rekao je Sufijan Ađali, predstavnik Visokog komesara UN za izbeglice u Srbiji.

Prema rečima Kacumate Takahika, ambasadora Japana u Republici Srbiji, ambasada Japana od 1999. godine podržava projekte koje sprovode lokalne samouprave, škole, zdravstvene ustanove i nevladine organizacije.

- Do sada je realizovano 250 projekata uglavnom u oblastima obrazovanja, zdravstvene zaštite, zaštite životne sredine i socijalne zaštite. Smatramo da je smanjenje ekonomskog jaza između velikih gradova i drugih delova zemlje veoma važno za zdrav razvoj Srbije. Stoga će Vlada Japana nastaviti da pruža pomoć na lokalnom nivou za dobrobit svih građana Srbije, stavljajući akcenat na ruralne opštine, posebno u njenom južnom delu - rekao je Takahika.

Kako je rekao Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Republici Srbiji, humanitarna pomoć označila je početak bilateralne saradnje sa Srbijom pre više od 30 godina.

- Danas je naš program saradnje jedan od najznačajnijih, preko koga se sprovode projekti ukupne vrednosti od oko 20 miliona evra godišnje. Program sadrži tri komponente: “Ekonomski razvoj i zapošljavanje”, “Demokratsku upravu i civilno društvo” i “Klimatske promene i održivi urbani razvoj”. Humanitarna pomoć ostaje naše opredeljenje u radu sa građanskim društvom u Srbiji. Naš fokus je na socijalnoj inkluziji, lokalnom razvoju i podršci efikasnom upravljanju migracijama. Sva tri elementa su prisutna u projektu socijalnog stanovanja u Bujanovcu. Uvereni smo da ovaj projekat može da doprinese poboljšanju života porodica, ali i razvoju i socijalnoj koheziji u Bujanovcu - izjavio je Šmid.

Šef Odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini rekao je da je program podrške Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji (EU SHAI) namenjen snažnijem sprovođenju politika socijalne inkluzije u Srbiji.

- Njime se obezbeđuju održiva stambena rešenja koja prate mere aktivne inkluzije najugroženijeg stanovništva. Ovaj program je deo portfolija EU u vrednosti od 30 miliona evra namenjenih socijalnoj inkluziji u Srbiji. EU je ponosna što može da finansira zatvaranje poslednjeg kolektivnog centra u Bujanovcu. Ipak, vlasti na nacionalnom i lokalnom nivou moraju budu odgovornije za svoje stanovništvo i sposobne da im obezbede trajno socijalno stanovanje.

Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije naglasila je da je današnji događaj od velike važnosti za sve nas jer smo udružili snage kako bismo uspeli da ljudima koji čine najugroženije kategorije poboljšamo uslove života.

- Zatvaranje kolektivnih centara za smeštaj izbeglica i interno raseljenih lica predstavlja jedan od najodgovornijih i najzahtevnih poslova iz nadležnosti Komesarijata za izbeglice i migracije. Od 2002. godine, kada je Republika Srbija usvojila Nacionalnu strategiju za rešavanje problema izbeglih i interno raseljenih lica, zatvorili smo 322 kolektivna centra u kojima je bilo smešteno više od 22.800 lica. Uspeli smo da to uradimo na način da niko nije napustio centre bez podrške i da svim licima u kolektivnim centrima obezbedimo odgovarajuće rešenje. Kolektivni centar u Bujanovcu je poslednji zvanični kolektivni centar na teritoriji Srbije gde trenutno boravi 70 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije - rekla je Stanisavljević.

Primajući donaciju, Sali Saliju, menadžer projekta opštine Bujanovac izjavio je „Značaj ovog projekta je u činjenici da obezbeđuje trajna rešenja za raseljene Rome kao i za socijalno ugrožene domicilne porodice.”

250 POPOS projekata Vlade Japana u Srbiji

POPOS donacije imaju za cilj da podrže društveni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva. Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za sprovođenje projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje.

Životna sredina, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana. Od 1999. godine u Republici Srbiji realizovano je 250 POPOS projekata.

(Glas javnosti / Telegraf.rs)

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR