Glas Javnosti

Domaći kvasac za dan-dva u trgovinskim radnjama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je nestašicu kvasca izazvalo to što su fabrike koje su ga proizvodile ranije „prodate ili uništene“, pa se kvasac uvozio iz Hrvatske i Mađarske, ali da je prethodnih dana ponovo pokrenuta domaća proizvodnja i da će ga u trgovinskim lancima biti „sutra ili prekosutra“.

Nedimović je gostujući na RTS danas rekao da će Ministarstvo poljoprivrede predložiti Ministarstvu trgovine da zabrani izvoz kvasca dok se prvo ne snabdeju trgovine u Srbiji.

On je rekao i da je vrlo brzo, po nalogu predsednika Srbije i predsednice Vlade organizovana proizvodnja dezinfekcionih sredstava za šta se koriste „neke ratne tehnike“.

„U dve mašine krenula je proizvodnja natrijum hipohlorita koji je po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji najbolji za dezinfekciju“, kazao je Nedimović i dodao da je kapacitet proizvodnje pet tona koncentrata tog dezinficijensa.

Nedimović je rekao da će natrijum hipohloritom prvo biti redovno snabdevani svi klinički centri „koji su na prvoj liniji odbrane“ od korona virusa, a zatim i sve ostale ustanove.

On je najavio i da će u toku dana početi proizvodnja alkohola za dezinfekciju.

Prema njegovim rečima pijace na otvorenom će raditi, a dodao je i da je aktuelno intenzivnije branje u plastenicima.

„Život i zdravlje judi su na prvom mestu, pa idemo na proizvodnju. Prehrambena industrija je jedna od najvažnijih. Za setvu kukuruza pripremni radovi su u toku, što se tiče drugih kultura imamo semena dovoljno, goriva imamo, daćemo sve od sebe zato što treba živeti i posle korone“, rekao je Nedimović.

 

Izvor:danas.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR