Glas Javnosti

DOLINA JADRA KLJUČA ZBOG RIO TINTA: Lozničani protestuju, NEĆE EKOCID!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Planovi kompanije Rio Tinto o izgradnji rudnika litijuma u dolini Jadra mesecima su goruća tema. Poslednjih dana ulje na vatru dolilo je stavljanje novog Prostornog plana grada na dnevni red sednice Skupštine grada Loznice zakazane za četvrtak, 29. jul, zbog čega su u isto vreme zakazana dva protestna skupa: političkih stranaka, s jedne, i udruženja građana, s druge strane.

Najavljenim prostornim planom, ukoliko bude usvojen, praktično bi se, kako upozoravaju udruženja građana, legalizovao nezakonito donet Prostorni plan područja posebne namene za projekat "Jadar" i širom otvorila vrata namerama Rio Tinta da izgradi rudnik i prateće objekte. Time bi, dodaju, gradske vlasti Loznice i faktički priznale da usklađuju viši planski akt sa nižim.

Organizacije Ne damo Jadar, Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT) i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini ističu da je protest protiv usvajanja Prostornog plana grada Loznice prijavljen od strane ovih grupa građana bez bilo kakve saradnje sa bilo kojom političkom opcijom.

-Pojedine političke grupacije kroz ogoljeno politikanstvo pokušavaju da problem rudnika litijuma u dolini Jadra prebace u političko blato gde se osećaju fino, takoreći na domaćem terenu. Naša jedina politička opcija je nezadovoljan i ogorčen NAROD. Ne interesuje nas politika, već borba za goli život! Verujući i neverujući, vakseri i antivakseri, stari i mladi, sa stranačkom kartom ili bez nje, zaposleni i nezaposleni, poljoprivrednici i građani, mladi i stari, potrebno je da svi zajedno u četvrtak pokažemo koliko nas ima koji se protivimo ovom planiranom ekocidu u dolini Jadra, svejedno je na kom ćemo ulazu biti – poručili su iz ovih udruženja.

U izjavi za Glas javnosti, predsednik PAKT-a Miroslav Mijatović je objasnio da postoje dva ulaza u zgradu Grada Loznice: na jednom će biti političke stranke, a na drugom, na ulazu u staru zgradu opštine, gde ulaze odbornici, biće skup udruženja građana, odnosno običan narod. Mijatović najavljuje da će pokušati da, uoči same sednice lokalnog parlamenta, ubede odbornike ne glasaju za sporni prostorni plan.

Udruženja su, inače, ranije uputila poziv nadležnima da povuku Odluku o Prostornom planu grada Loznice sa dnevnog reda sednice Skupštine i na taj način “ostanu bar neutralni, ako već nemaju hrabrosti da stanu uz svoj narod”.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR